Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pražským komunistům vadí kampaň s tváří Milady Horákové. Je to přepisování historie, zlobí se

Pražští komunisté se v pátek vyhranili proti kampani, která podle jejich slov přepisuje a zkresluje historii. Vadí jim projekt sdružení Dekomunizace, který stojí za bannery a velkoplošnými plachtami s portréty Milady Horákové doplněnými o rudý nápis „Zavražděna komunisty“. Podle komunistů má kampaň změnit pohled na minulost, současnost i budoucnost a odvrátit pozornost lidí od problémů dneška.

„Současná agresivní kampaň zaměřená proti KSČM zapadá do scénáře usnesení Evropského parlamentu „O významu evropské paměti pro budoucnost Evropy“, přijatého v září 2019. Toto usnesení staví na stejnou úroveň komunistickou a nacistickou ideologii, socialistické a nacistické režimy. Přitom to byli právě komunisté, kteří se postavili do předních řad v boji proti německému nacismu, kteří organizovali odpor proti okupantům a kteří v obrovském počtu končili svůj život na popravištích, v mučírnách a koncentračních táborech,“ píše tiskový mluvčí Krajského výboru KSČM Praha Milan Krajča v prohlášení strany zaslaném do médií a dodává: „Spuštěná kampaň antikomunistických fanatiků má změnit pohled na minulost, současnost i budoucnost a odvrátit pozornost lidí od problémů dneška a rizik zítřka a od kritického přemýšlení nad tím, kdo je jejich skutečným původcem.“

Zavražděna komunisty

Komunistům vadí spojení portrétu Milady Horákové se větou „Zavražděna komunisty“. Kampaň organizuje sdružení Dekomunizace, které podle svých slov nenásilným způsobem připomíná zločiny komunistické ideologie a chce zbavit Komunistickou stranu a její členy podílu na moci v České republice.

„S vyvěšením tematických plakátů instituce oslovují jednak sami zástupci sdružení Dekomunizace nebo sdružení instituce kontaktují z vlastní iniciativy,“ řekla mluvčí sdružení Dekomunizace Lucie Šplíchalová. Kromě Právnické fakulty Univerzity Karlovy, kde Horáková studovala či Národní galerie, se k iniciativě „Milada 70: Zavražděna komunisty" připojilo i Rudolfinum Národní muzeum, Carolinum, Veletržní palác, FAMU a mnoho dalších. Mimo jiné také pražský magistrát.

„Konečně se naplno říká pravda. Doktorka Milada Horáková byla zavražděna komunisty na základě vykonstruovaného politického procesu. V pátek, den před výročím její smrti, si tuto událost připomeneme také speciálními hlášeními v rozhlase a v metru. Jsem rád, že město Praha tyto připomínkové akce podporuje. Je to potřeba,“ říká primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Komunisté však mluví o tom, že jde o „útok státem zřizovaných institucí na KSČM, na jednu z demokratických a k tomu parlamentních stran.“

Zločinný kapitalismus

Pražské komunisty „nazvedlo“ také prohlášení organizace Post Bellum, která dokumentuje příběhy pamětníků, kteří velmi často nenechají „niť suchou“ na komunistickém režimu. „Komunistická strana Československa ani její nástupkyně Komunistická strana Čech a Moravy…se nerozešla s komunistickou ideologií, jejíž nedílnou součástí je násilí, popření lidských práv i mravních hodnot, o které se opírá demokratický právní stát…Veškerou vinu za teror, který v naší zemi rozpoutali a za zločiny, jichž se v masovém měřítku dopouštěli, tím svádějí na nějaké jednotlivce, aby zakryli, že se ve skutečnosti jednalo o cílevědomou politiku strany uskutečňující komunistickou ideologii, která takový postup přímo vyžadovala,“ píše se v prohlášení Post Bellum.

Proti tomu se komunisté ostře ohrazují. Podle nich podobná vyjádření přepisují a zkreslují historické pravdy. „Ostře se ohrazujeme proti tomuto prohlášení. My komunisté od samého vzniku komunistické strany, jejíž 100. výročí si příští rok připomínáme, bojujeme za důstojný život bez válek, bídy, hladu a vykořisťování. Chceme, aby se lidé nemuseli bát, že nebudou mít práci, že přijdou o střechu nad hlavu, že nebudou mít na jídlo, léky, vzdělání pro své děti. Je to kapitalismus, který vyvolává války a zabíjení, je to kapitalismus, který vytváří propastné rozdíly mezi dvěma světy, malým světem těch, kdo se na úkor ostatních topí v bohatství a velkým světem těch, kteří jsou na či pod hranicí chudoby. Je to zločinný kapitalismus, ne myšlenka komunismu,“ uzavírají své prohlášení.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dekomunizace

Štítky Praha, dekomunizace, KSČM, Milada Horáková, komunismus, Evropský parlament, Post Bellum, Evropa, Milan Krajča, Zdeněk Hřib, KSČ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Matoušek

Oni té sebereflexe nebudou nikdy schopni. Nikdy..

Pátek, 26. června 2020, 21:12Odpovědět

Pražským komunistům vadí kampaň s tváří Milady Horákové. Je to přepisování historie, zlobí se  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.