Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Piráti v Praze 3 odvolali jejich vlastní radní Belecovou. Ta označila místostarostu za nevyzrálého

V radě Prahy 3 skončila pirátská radní Jana Belecová poté, co ji na návrh její vlastní strany odvolali zastupitelé. V radě ji za Piráty vystřídal dosavadní předseda finančního výboru Jan Bartko, který bude mít v gesci IT, životní prostředí a privatizaci. Koalice našla nadpoloviční většinu pro jeho volbu až na několikátý pokus. Odvolání Belecové navázalo na spory, které měla se svými pirátskými kolegy, zejména s místostarostou Štěpánem Štréblem. Zastupitelstvo také zvolilo na post radního Pavla Křečka (za STAN), který nahradil Pavla Dobeše (za STAN). Ten rezignoval z osobních důvodů.

Piráti vyloučili Belecovou kvůli "extrémně nekorektnímu chování"

Piráti již Belecovou vyloučili ze zastupitelského klubu. Podle Štrébla je její odvolání důsledkem "extrémně nekorektního chování" a nátlaku vůči dalším pirátským zastupitelům i zaměstnancům úřadu. „Od svého zvolení dlouhodobě nerespektovala klub a porušovala jeho usnesení," řekl. Belecová po svém odvolání znovu kandidovala na post radní, zastupitelé však zvolili Bartka.

Místostarosta Štrébl je podle Belecové nevyzrálý

Sama bývalá radní označila svoje odvolání za důsledek nezralosti místostarosty Štrébla. „Toto je uzavření účtů s názorovým oponentem a zároveň homogenizace zastupitelského klubu a celého místního sdružení," řekla. Popsala také říjnový incident, při kterém ji Štrébl podle ní fyzicky ohrožoval. Nynější jednání pak označila za sekundární viktimizaci. „Oběť se stává obětí znovu, tentokrát je újma psychická," řekla.

Pirátům chybí zkušenost a zodpovědnost, komentuje opozice

Opoziční zastupitel Alexander Bellu (ODS) kritizoval spory Pirátů a připomněl, že dva pirátští radní se vyměnili už loni. „Vaše vnitrostranické spory nás upřímně vůbec nezajímají do té doby, dokud nezasahují do chodu městské části. A vy už poněkolikáté za krátkou dobu tento chod narušujete," řekl. Dodal, že nový radní podle něj není odborně připraven k převzetí privatizací. „Pirátům chybí zkušenost, Pirátům chybí zodpovědnost. Jediné, co piráti mají, je revoluční duch," dodal další opoziční zastupitel Tomáš Sunegha (KDU-ČSL).

Hlavním úkolem je nastartovat kulturu

Bartko řekl, že ve funkci se v oblasti IT chce věnovat například řešení lepšího zabezpečení systémů úřadu, které nedávno paralyzoval hackerský útok. V otázkách životního prostředí se chce věnovat řešení dopadů klimatické krize a v oblasti privatizace podle svých slov může lépe spolupracovat s magistrátem, kde má toto téma na starosti pirátský radní Adam Zábranský.

Novým radním se stal také Křeček, který bude mít na starosti kulturu a ochranu památek a také přípravu strategického plánu městské části. „Kultura teď prochází těžkými časy a hlavním úkolem bude znovu ji nastartovat," řekl nově zvolený radní.

Autoři | Foto Piráti

Štítky radní, odvolání, Belecová, Piráti, Praha 3, Praha, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, privatizace, Jan Bartko, Pavel Dobeš, Alexander Bellu, Adam Zábranský, ODS, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piráti v Praze 3 odvolali jejich vlastní radní Belecovou. Ta označila místostarostu za nevyzrálého  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.