Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Obchodní centrum mají nahradit dvanáctipatrové domy. Místní protestují

Obchodní centrum Květ na Zahradním Městě v Praze 10 čeká podle plánů jeho majitelů demolice a nahrazení novou stavbou se dvěma dvanáctipatrovými bytovými domy a přízemními obchodními prostory. Vyplývá to z informací, které zazněly na jednání zastupitelů Prahy 10. Centrum vlastní firma Fostys, se záměrem nesouhlasí místní obyvatelé a vznikla proti němu petice se zhruba tisícovkou podpisů.

Čtyřicetimetrové budovy mají nabídnout až 150 bytů

Projekt podle vyjádření starosty Prahy 10 Martina Valoviče (ODS) počítá s demolicí stávající budovy v Jabloňové ulici a jejím nahrazením dvěma výškovými budovami s byty, které budou na úrovni přízemí propojeny jednopatrovým obchodním centrem. Ve zhruba 40 metrů vysokých budovách má být 110 až 150 bytů, záměr počítá také s dvěma podzemními podlažími s garážemi a technickým zázemím.

Starosta dodal, že nynější podoba záměru, o kterém se mluví již téměř dekádu, vznikla na základě konzultací investora s městskou částí a zástupcem městského Institutu plánování a rozvoje. Na úrovni městské části zatím se záměrem na srpnovém jednání vyjádřila souhlas komise územního rozvoje. Investor podle Valoviče také přislíbil, že investuje i do revitalizace okolních veřejných prostranství.

Petici proti výstavbě podepsalo přes tisíc lidí

Proti projektu se postavili opoziční Piráti, jejichž zastupitel Petr Beneš na program jednání neúspěšně navrhl bod deklarující nesouhlas městské části s plánem investora. Prezentoval také petici proti záměru, kterou podle něj podpořilo přes 1000 lidí. „Žádají jenom to, aby politici plnili svoje sliby a nepovolili předimenzovanou výstavbu na místě obchodního centra Květ," řekl.

Valovič uvedl, ze záměr je zatím ve fázi prvotní hmotové studie. „Je to opravdu nultá fáze projektové přípravy," řekl. Dodal, že investor ještě nepožádal o územní rozhodnutí a schvalování či zamítání soukromých stavebních projektů není na zastupitelstvu, ale na stavebním úřadu.

Na jednání vystoupila i řada místních obyvatel, kteří vyjádřili obavy z vlivu rozsáhlé výstavby na okolí. Předseda spolku Bezpečný Květ Jan Dvořáček například uvedl, že nová výstavba bude i s ohledem na další v okolí plánované bytové projekty znamenat pro čtvrť výraznou dopravní zátěž a nedostatek veřejné vybavenosti, jako jsou školy a zdravotnické služby.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto cs:ŠJů, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky správa, stavby, byty, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchodní centrum mají nahradit dvanáctipatrové domy. Místní protestují  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.