Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Praha zavedla černou listinu nespolehlivých dodavatelů, chce tak bojovat proti korupci

Pražští radní schválili zavedení interní databáze, ve které bude možné dohledat dřívější nespolehlivé dodavatele. Seznam bude sloužit hlavnímu městu, jeho příspěvkovým organizací a Městské policii Praha, zapsat tam firmu nebo podnikatele bude moci po špatných zkušenostech kdokoliv z nich. Podle radních je to jeden z nástrojů protikorupční strategie.

Databáze, kterou magistrát nedávno spustil, je integrovaná do systému veřejných zakázek, přes který se zakázky administrují nejen na úrovni Prahy, ale i všech příspěvkových organizací a městké policie.

„Nyní budeme postupně naplňovat společnou databázi, kde budou jednotliví zadavatelé shromažďovat informace o dodavatelích, kteří při plnění zakázek významně porušili své závazky a v souvislosti s tím vznikla škoda,“ vysvětlil na tiskové konferenci Adam Zábranský (Piráti), radní pro majetek, transparentnost a legislativu.

Zákon totiž umožňuje takovéto dodavatele vylučovat z budoucích zadávacích řízení.

Pokud se někdo z nespolehlivých dodavatelů se přihlásí do zadávacích řízení, zadavateli vyskočí upozornění. V tom systému k tomu budou přesně evidovány informace včetně zdůvodnění. Pak bude na zadavateli, zda se rozhodne dodavatele vyloučit nebo ne.

„Chceme tím vyslat jasný signál vůči dodavatelům Prahy i příspěvkových organizací, že musí své závazky plnit, jinak další zakázky dostávat nebudou,“ dodal Zábranský.

Podle Zábranského je databáze zatím prázdná a spíš počítá se s jejím užíváním do budoucna. Zadavatelé ale mohou dodat informace i zpětně.

„Za nespolehlivé mohou být označeni ti dodavatelé, kteří se dopustili vůči Praze závažných nebo dlouhodobých pochybení, případně podvodného jednání např. při plnění dřívějšího smluvního vztahu či v rámci realizace zadávacího řízení v posledních třech letech nebo za dobu delší,“ popsal v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Vít Hofman.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky databáze, černá listina, dodavatelé, zadavatelé, magistrát, městská policie, příspěvkové organizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha zavedla černou listinu nespolehlivých dodavatelů, chce tak bojovat proti korupci  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.