Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Na Staroměstském náměstí se sešli lidé, aby podpořili politického vězně Alexeje Navalného

Na pražském Staroměstském náměstí se dnes odpoledne sešly desítky lidí, aby podpořili uvězněného ruského opozičního politika Alexeje Navalného, a to v den jeho narozenin. Lidé mohli na náměstí vidět repliku cely, ve které je politik vězněný. Akce byla uspořádána v rámci mezinárodního protestu, které se dnes konaly v dalších světových městech. Protest svolala česká pobočka hnutí Vesna v rámci mezinárodní akce Tým Navalného.

„Cílem akce je především morální podpora pana Navalného a upozornění Pražanů i Evropanů na nelidské podmínky, ve kterých je držený,“ řekl organizátor Jaroslav Canov.

Cela na náměstí ilustrovala podmínky, ve kterých je Navalnyj držen

„Je to mezinárodní akce na podporu nejznámějšího ruského politického vězně, člověka, který stojí za většinou největších vyšetřování, které se týkají například Putinova paláce a dalších. Je to člověk, který je teď v Rusku vězněn a udržován v nelidských podmínkách. My jsme se shromáždili před kopií jeho vězeňské cely, ve které žije, aby se každý mohl podívat na životní podmínky, ve kterých teď pan Navalnyj pobývá. Jsme tu na jeho podporu a chceme světu připomenout, co se děje,“ řekl Canov.

Lidé si na náměstí přinesli transparenty, plakáty a také vlajky s nápisy jako Free Navalnyj nebo Osvoboďte všechny politické vězně. Nápisy měli v češtině, angličtině a ruštině. Mluvčí pak před sebou měli velký nápis s heslem Free Navalnyj.

Informovanost veřejnosti má vliv na podmínky politických vězňů

Petici organizátoři nepořádali. Cílem byla především podpora Navalného a zvýšení zájmu o jeho případ mezi Evropany. „Jedná se o morální podporu, protože jako občan EU nemůžete udělat nic, aby byl pan Navalnyj osvobozen. Nicméně my si myslíme, že pro každého politického vězně v Rusku nebo Bělorusku je taková podpora velice důležitá. A také míra zveřejňování informací má vliv na to, jak se s nimi zachází. Je to připoutávání pozornosti, která je nutná pro jeho záchranu,“ řekl Canov.

Na Staroměstském náměstí mezi pomníkem Mistra Jana Husa a Mariánským sloupem organizátoři akce umístili repliku Navalného cely. Jde o kárnou celu (tzv. ŠIZO), ve které politik loni strávil 91 dní. ŠIZO je nejpřísnějším trestem, kdy cela není téměř větraná, přes den je postel sklopená ke zdi a vězeň dostává pouze třikrát denně jednu sklenici horké vody. Tužku a papír dostane na 35 minut denně a na celou dobu zadržení má pouze jednu knihu.

Navalného čeká za mřížemi ještě zhruba 10 let

Navalnyj byl uvězněn v lednu 2021 hned po návratu z Německa, kde se léčil z otravy bojovou látkou novičok. Oponent režimu obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že jej otrávili na jeho rozkaz. Kreml obvinění odmítá a popírá, že by k nějaké otravě vůbec došlo. Kvůli léčbě v Berlíně nesplnil Navalnyj podmínky předchozího podmíněného odsouzení, a byl uvězněn na zhruba 2,5 roku. Loni byl pak odsouzen ještě také k devíti letům za údajný podvod při sbírce peněz na svou volební kampaň, přestože věděl, že jej úřady k volbám nepustí. Trest si odpykává ve vězeňském táboře ve Vladimirské oblasti, kde je pravidelně trestán zavřením na samotku.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto twitter Dave Frenkel

Štítky Rusko, demonstrace, Navalnyj, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Staroměstském náměstí se sešli lidé, aby podpořili politického vězně Alexeje Navalného  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.