Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Piráti vyloučili tři zastupitele z Prahy 1 kvůli neplnění úkolů

Piráti vyloučili ze strany kvůli neplnění úkolů tři zastupitele z Prahy 1 - místostarostu čtvrti Davida Bodečka, radní pro sociální oblast Ivanu Antalovou a uvolněného člena zastupitelstva Martina Ardena. Rozhodnutí strana zveřejnila na svých stránkách. Trojice vyloučených vytvořila na radnici Prahy 1 koalici s ODS, TOP 09, ANO a Rezidenty 1, přestože členská základna Pirátů byla proti.

Členská základna Pirátů už loni v listopadu rozhodla poměrem 277 ku 167 hlasů, že se Piráti nemají účastnit koalice s ODS, TOP 09, ANO a Rezidenty 1. Tři zmínění zastupitelé Pirátů v čele s Bodečkem ale již tehdy oznámili, že koaliční smlouvu vypovídat nehodlají. Rozhodčí komise pirátské strany uložila letos v únoru třem zastupitelům z Prahy 1, aby buď vyjednali novou koaliční smlouvu, nebo současnou smlouvu vypověděli a vzdali se funkcí ve vedení radnice. Zadané úkoly doteď podle komise nesplnili.

Bodeček, Antalová a Arden ve společném prohlášení na webu strany naopak tvrdí, že většinu úkolů splnili, včetně předložení nové koaliční smlouvy. „Konstatujeme, že v průběhu mimořádného přezkumu jsme se opakovaně setkali se situacemi, kdy došlo k porušování pravidla subsidiarity, šíření dezinformací a manipulacím, které negativně ovlivnily naši pozici a poškozovaly nás," sdělili. Podle rozhodčí komise však trojice předložila jen dodatek ke koaliční smlouvě, a to navíc až po uplynutí lhůty stanovené komisí.

„Odnáším si z toho nespravedlnost. S vyloučením už jsem počítal. V sobotu jsem posílal rozhořčený e-mail vedení strany, kde jsem napsal, že i kdybych vyloučený nebyl, tak bych se do strany nevrátil. Rozhodnutí komise ale respektuji," řekl Bodeček Deníku N. Očekává, že koalice na Praze 1 zůstane ve stejném složení.

Bodeček nyní zvažuje vystoupení ze zastupitelského klubu Pirátů na pražském magistrátu. „Byl bych nezávislý mimo zastupitelský klub," uvedl. Koalice Pirátů se Spolu a STAN v Praze má nyní 36 hlasů, takže by si i v případě Bodečkova odchodu udržela většinu, pro kterou potřebuje nejméně 33 hlasů.

Piráti minulý týden na svém internetovém fóru rozhodli o zrušení devítičlenné stranické buňky v Praze 1. Hlasování, kterého se mohli účastnit všichni pražští členové strany, iniciovalo vedení organizace kvůli dlouhodobým vnitřním neshodám a postupu při vyjednávání o koalici po loňských obecních volbách.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Davida Bodečka

Štítky Piráti, zastupitelé, vyloučení, Bodeček, Arden, Antalová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piráti vyloučili tři zastupitele z Prahy 1 kvůli neplnění úkolů  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.