Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

První volební den končí. Svůj hlas odevzdali Petr Pavel i Andrej Babiš

První den druhého kola prezidentské volby je u konce. Volební místnosti se opět otevřou v sobotu v 8:00 na posledních šest hodin. Poté začne sčítání hlasů. Kdo se stane novou hlavou státu by mělo být jasné v sobotních odpoledních hodinách. Voliči se rozhodují mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem.

Ve druhém kole prezidentských voleb v Česku k dnešnímu večeru hlasovala asi polovina voličů. Často to bylo víc než před pěti lety a někde i víc než v prvním kole před dvěma týdny.

V Praze volební účast podle oslovených radnic překonala ke 20 hodině hranici 50 procent. Nejvyšší byla v Praze 5, kde k urnám přišlo 54,7 procenta voličů, v Praze 6 to bylo o procento méně. V Praze 1, 3 a 8 dorazilo 52 procent lidí a v Praze 9 asi 50,9 procenta. Zhruba polovina oprávněných voličů odvolila k osmé večerní v Praze 2, 4 nebo 13. V Praze 12 a 14 pak registrovali účast těsně pod 50 procenty.

Bývalý premiér a dnes jeden z dvojice kandidátů na post prezidneta Andrej Babiš řekl, že by lidé měli jít volit, protože rozhodují o budoucnosti země. Volby označil za referendum o něm. Podle svých slov ve volební místnosti doufá v „obrovskou“ volební účast.

K volební urně tentokrát bývalý premiér dorazil pouze se svou manželkou Monikou, nedoprovodily je děti Vivien a Frederik jako v prvním kole. Vivien už měla podle Babiše odvoleno, Frederik je ve škole v zahraničí.

Odvoleno má také druhý z finálové dvojice. Prezidentský kandidát Petr Pavel za velkého zájmu médií odevzdal dnes po třetí hodině svůj hlas ve druhém kole prezidentských voleb na obecním úřadě v Černoučku na Litoměřicku, kde má trvalé bydliště. Doprovázela ho manželka Eva.

Do malé obce na Podřipsku za kandidátem o post hlavy státu přijely desítky novinářů. Místní mu vyjádřili podporu prostřednictvím různých nápisů umístěných v obci. Pod cedulí Černouček je nápis Pavlov.

Právě Petr Pavel je hlavním favoritem prezidentské volby. Větší šance na úspěch mu dávají předvolební průzkumy i bookmakeři.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Twitter Petra Pavla

Štítky Petr Pavel, Andrej Babiš, prezidentské volby, Praha, městské části

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První volební den končí. Svůj hlas odevzdali Petr Pavel i Andrej Babiš  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.