Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Spolu a ANO se sejdou k vyjednávání o pražské koalici

Na společné schůzce se v neděli sejdou zástupci pražské koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a hnutí ANO. Jednat mají o podobě nového vedení města. Společnou koalici Spolu i ANO dosud vylučovaly, neboť zástupci Spolu usilují o vznik koalice na půdorysu té vládní, proto dosud jednali pouze s Piráty a hnutím STAN. Volby v Praze vyhrálo Spolu před druhým ANO a třetími Piráty. Magistrát je v metropoli jediným místem, kde zatím koalice nevznikla, ve všech městských částech jsou již domluveny.

Pražské ANO již na konci října nabídlo koalici Spolu, že by podpořilo dočasnou menšinovou radu. Jako důvod uvedlo protahující se povolební jednání. Zároveň chtěli zastupitelé ANO řešit některá pro město zásadní témata, kterými jsou například energie nebo bydlení. Koalice Spolu tehdy nabídku odmítla s odůvodněním, že je pro ni prioritou koalice kopírující tu vládní. 

Patrik Nacher (za ANO) pro Echo24 potvrdil, že je koalice Spolu oslovila. „Tématem bude tolerance menšinové rady do konce února tak, jak jsme to navrhovali před měsícem a jak to nyní vyhlásilo Spolu. Řekneme si, jaké jsou předpoklady toho, aby to fungovalo,“ řekl v pátek deníku Nacher

Jednání s Piráty a STAN bylo neúspěšné

Zástupci Spolu po úterní schůzce s vyjednávacími týmy Pirátů a STAN uvedli, že jednání kvůli přístupu Pirátů nikam nevedou a nyní budou usilovat o podporu stran zastupitelstva s výjimkou SPD pro menšinovou radu. Hlavní spor je ohledně rozdělení míst v jedenáctičlenné radě, Spolu chce kromě postu primátora i většinu šesti hlasů, což podle Pirátů neodpovídá volebnímu výsledku Spolu, který byl necelých 25 procent hlasů.

Praha je už několik měsíců bez koalice

Koaliční vyjednávání začala v Praze hned po volbách v neděli 2. října, kdy se odpoledne sešli Piráti, Praha Sobě a STAN a večer Spolu se STAN. Od té doby se několikrát setkali Piráti se Spolu, které jednalo také s ANO. Piráti a STAN několikrát žádali o přibrání Prahy Sobě k jednáním, což Spolu odmítá. Letošní jednání o novém vedení města je nejdelší v historii města od roku 1993.

K průběhu jednání se na twitteru opakovině vyjádřil současný primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). „Pohádka SPOLU o tom, že koaliční jednání v Praze zkrachovala na Hřibovi/Pirátech ignoruje jeden zásadní fakt. STAN totiž tu údajně "neuvěřitelně velkorysou" nabídku s investičním gubernátorem a většinou Rady pro SPOLU odmítnul také. Tato nabídka tedy zjevně tlačenici nevyvolává,“ uvedl na svém účtu Hřib.

Twitterové výměny mezi jednotlivými zástupci stran v posledních týdnech eskalovaly

Průběh jednání a schéma nabídek podrobně rozebral na twitteru náměstek Petr Hlaváček (STAN).

Kandidát SPOLU na primátora Bohuslav Svoboda (ODS) naopak tvrdí, že ustoupili dostatečně a Piráti i přesto nabídku odmítli. „Abychom podpořili vznik koalice na vládním půdorysu, vzdali jsme se gescí, o které jsme měli zájem a udělali jsme opravdu vše pro to, abychom pirátským požadavkům vyhověli. Jsme totiž přesvědčeni, že jdeme do vedení magistrátu ne proto, že chceme funkce, ale proto, aby vedení města začalo fungovat,“ napsal na svůj twitterový účet Svoboda.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů má STAN, šestá SPD zíkala tři mandáty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto praha.eu

Štítky Spolu, ANO, koalice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spolu a ANO se sejdou k vyjednávání o pražské koalici  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.