Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Praha opět zažívá divadlo v ulicích

Festival Za dveřmi láká na divadelní umění tak, jak se s ním běžně nesetkáváme – na ulici. Na několika místech v Praze se mohou diváci zapojit do workshopů nebo si užít představení, která se odehrávají pod širým nebem. Setkání s tradičním uměním je tak velmi přímé a zážitky z festivalu jsou pro diváky osobité.

V Holešovicích si budou moci zájemci vyzkoušet žonglování nebo chůdy

Festivalovým centrem je Výstaviště, kde je umístěna většina programu, část představení se ale odehrává i na Mariánském náměstí v centru města. Přehlídka pouličního umění je v Praze od středy, o víkendu je ale program nejnabitější. Divadla sobotního odpoledne začnou na Mariánském náměstí, pak se program přesune na Výstaviště, kde bude kromě doprovodného programu uvedeno několik divadelních her. V neděli se pak zájemci budou moci na Výstavišti zapojit do workshopů a budou si moci vyzkoušet žonglování nebo chůzi na chůdách.

Divadelní umění bez hranic

Festival Za dveřmi je už pražskou stálicí. Od roku 2008 se koná pravidelně v červnu a v zimní edici, která je spojena s adventem. Festival chce divákům přinést staré a svobodné umění v té nejsurovější formě, kdy se stírají hranice mezi hledištěm a jevištěm. Umělci využívají prostor kolem nich tak, jak je. Jejich fantazie a výrazové prostředky tak nenaráží na hranice uzavřeného prostoru.

Vedle představení je na programu i hudba

Kromě divadelních představení má festival v programu i vyhrazené místo pro hudbu. „Jako první vystoupí Thom Artway, který se z buskera vypracoval až na velká pódia mezi nejpopulárnější mladé české umělce,“ uvedla pro média v tiskové zprávě mluvčí festivalu Linda Lomozová. Dalším vystupujícím bude multiinstrumentalista Tomáš Dvořák, známý pod pseudonymem Floex. V rámci festivalu zahraje s kapelou a robotem Josefem. Také u zakončení festivalu nebude chybět hudební složka. Postará se o ni devítičlenný brass band Toot Ensemble.

Festival probíhá až do úterý 19. července. Vstup je na celý program zdarma, není třeba se ani registrovat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Festival Za dveřmi - Anna Šolcová

Štítky umění, divadlo, festival, Praha, představení, Holešovice, Floex, advent, Thom Artway, žonglování, Mariánské náměstí (Praha)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha opět zažívá divadlo v ulicích  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.