Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

RECENZE: Nový seriálový Dracula je kontroverzní. Možná až příliš

S novou adaptací Draculy, kterou si vzal na paškál Netflix, je to jako na houpačce. Tři díly, tři různé odstíny, tři různé emoce… Hrubě nevyrovnaný, nebo naopak velmi neotřelý? Každý to nejspíš bude cítit jinak, ačkoliv předpokládám, že první skupina bude bohužel převažovat.

Proč bohužel? Protože potenciál zde byl vskutku velký, o čemž svědčí první epizoda, která sice není bez výhrad, ale má všechno, co od Draculy chcete – atmosféru, krásné záběry, mrazivé scény. Je to fajn gotický horor, který člověka zavádí až kamsi do časů filmové společnosti Hammer, jež se v podobných filmech vyžívala.

Už tady je ale cítit, že tvůrci budou chtít jít vlastní cestou, na čemž vlastně není nic špatného – nač omílat tisíckrát omleté, že… Kdyby jen člověk tušil, že nuance prvního dílů jsou nic proti tomu, kam se to později vyvine…

Ale to předbíhám, protože i druhý díl čerpá z literární předlohy, tentokrát z plavby na lodi Demeter. Nálada se ale mění. Kdo čeká hororové dusno, je na omylu. Divákovi se naopak na mysl derou staré detektivky Agathy Christie. Uzavřený prostor, kupící se mrtví a strach z toho, že právě člověk vedle vás může být vrahem.

Že se začíná ozývat první brumlání? A co potom, až uvidíte samotný závěr této epizody, který diváka slušně profackuje… Právě zde přichází zlom, po kterém buď natěšeně nastartujete díl třetí, nebo naopak celý seriál zavrhnete. Nechci psát nic bližšího, nechci spoilerovat, snad jen dodám, že jsem byl v průběhu sledování třetího dílu na rozpacích, ale nakonec jsem ho přijal jako neotřelý způsob převyprávění legendy. Ne však bez výhrad.

Claes Bang jako Dracula celkem funguje, je však úplně jiný, než na co jsme byli doposud zvyklí… Je živelný, ukecaný, hláškující, zkrátka zapomeňte na Belu Lugosiho, Christophera Lee nebo Franka Langellu. Má to jednu nevýhodu – marně v něm hledáte monstrum staré stovky let. Marně hledáte respekt, který byste k němu měli cítit. Přibližuje se dnešní generaci, ale otázkou je, zda ta o něj vůbec stojí.

A přesně takhle se dá definovat celý nový Dracula. Je cítit, že nechce naštvat konzervativní fanoušky, ale zároveň chce být sakra cool… Jestli se mu to podařilo? Mé pocity jsou takové, že jsem dostal úplně něco jiného, než jsem z traileru očekával. Chtěl jsem strašidelný gotický horor… dostal jsem jen kapku. Přesto necítím zklamání, protože ve finále jsem se celkem dobře bavil. Dracula od Netflixu stojí za pozornost, hodnotím ho jako lehký nadprůměr, ale vůbec se nedivím, když se obecně hodnocení pohybuje od úplného zatracení po ryzí nadšení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto BBC/Hartswood

Štítky Dracula, Netflix, seriál, Agatha Christie, Christopher Lee, Hammer, Béla Lugosi, Claes Bang

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Nový seriálový Dracula je kontroverzní. Možná až příliš  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.