Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zemřel Josef Abrhám. Bylo mu 82 let

Zemřel český herec Josef Abrhám. Bylo mu 82 let. Diváci ho znají z rolí ve filmech Vrchní, prchni!, Člověk proti zkáze, Marečku, podejte mi pero!, Kulový blesk, ale také díky roli v seriálu Nemocnice na kraji města. Přes 40 let měl za manželku Libuši Šafránkovou. Abrhám studoval pražskou DAMU, hrál ve Vinohradském divadle, ale také v Činoherním klubu. O úmrtí Abrháma informoval Blesk.

Začátky v Divadle na Vinohradech, obrat ke komediálním rolím

Abrhám se narodil 14. prosince 1939 ve Zlíně, později se dostal do Prahy, kde studoval na DAMU. Po studiích hrál tři sezóny v Divadle na Vinohradech a následujících třicet let hrál v Činoherním klubu. Později měl angažmý i v Národním divadle a v roce 1994 úplně opustil divadelní angažmá.

Diváci znají Abrháma z filmů a seriálů. V šedesátých a sedmdesátých letech hrál například ve filmech Každý den odvahu, Dita Saxová, Pension pro svobodné pány, Partie krásného dragouna či Holka na zabití.

Zásadní obrat v Abrhámově kariéře ke komediálním rolím přišel v roce 1976, kdy se objevil v menší roli ve filmu Svěráka a Smoljaka Marečku, podejte mi pero! Později se v hlavních rolích objevil například v komediích Kulový blesk či Vrchní, prchni!, Konec starých časů nebo v Žebrácké opeře.

Ve věku 68 let zemřela oblíbená česká herečka Libuše Šafránková. Jako první o úmrtí informovala CNN Prima News, které zprávu potvrdil hereččin syn Josef Abrhám. K jejím nejslavnějším rolím patřily ty ve filmech Tři oříšky pro Popelku, Vrchní,...

Anděl Páně 2, Havlův film Odcházení a Thálie

V roce 2011 vyšel film Václava Havla Odcházení, kde se Abrhám objevil v nejvýraznější roli z poslední doby, hrál padlého kancléře. Roku 2016 se Abrhám objevil v roli svatého Josefa v pohádce Anděl Páně 2. V roce 2020 obdržel Josef Abrhám Cenu Thálie za celoživotní dílo.

Když deník Blesk oznámil Abrhámovo úmrtí, zaplavily sociální sítě kondolence od jeho známých, ale i fanoušků. „Zpráva o smrti Josefa Abraháma mne velmi rozesmutnila. Vzpomínám na jeho herecké umění, spoustu ikonických rolí, jeho velkou noblesu, šarm a nadhled. Čest jeho památce," napsal na Twitter ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pauer (Power), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky úmrtí, herec, Josef Abrhám, Praha, film, Divadlo na Vinohradech, Divadelní fakulta Akademie múzických umění, Činoherní klub, Marečku, podejte mi pero!, Blesk, Kulový blesk, Libuše Šafránková, Nemocnice na kraji města, Václav Havel, Národní divadlo v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel Josef Abrhám. Bylo mu 82 let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.