Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Turistům se otevře pět pražských věží a muzeum MHD

Pražanům a návštěvníkům metropole se po několika měsících v pátek 7. května opět otevře pětice pražských věží, mimo jiné mostecké věže na Karlově mostě. Věže byly uzavřeny kvůli opatřením pro pandemií covidu-19. Dnes to sdělila Klára Malá, mluvčí Prague City Tourism (PCT), která má památky na starosti. Pro návštěvníky se od soboty 8. května otevře rovněž muzeum MHD ve vozovně ve Střešovicích. Otevřeny již byly Petřínská rozhledna nebo věž Staroměstské radnice.

V pátek se lidé opět mohou vydat na obě mostecké věže na Karlově mostě, Prašnou bránu, Mikulášskou městskou zvonici a Novomlýnskou vodárenskou věž. „Opět platí, že si lidé budou moci koupit vstupenky na všechny naše objekty on-line," uvedla Klára Malá.

PCT zavedlo zvýhodněné vstupné, kdy si lidé mohou koupit vstupenku například na Staroměstskou mosteckou věž a dostanou následně slevu na Malostranskou věž. Zvýhodněné vstupné budou mít držitelé karty MHD lítačka. Ve všech věžích, kromě Petřínské rozhledny a bludiště, platí 50procentní sleva první hodinu po otevření.

Na léto PCT připravuje komentované prohlídky, které budou v určité hodiny součástí vstupného, a to třeba o víkendech na Mikulášské městské zvonici. „To samozřejmě plánujeme, až to dovolí epidemiologická situace," uvedla mluvčí.

Při návštěvě památek bude nutné dodržovat hygienická opatření, kdy lidé budou muset dodržovat rozestupy, nosit respirátory či nanoroušky a omezená bude kapacita památek.

Po pětiměsíční přestávce otevře i muzeum MHD ve Střešovicích. Otevřeno bude o víkendech a státních svátcích od 9:00 do 17:00. „Při lockdownu jsme nezaháleli, přestávku jsme využili např. k aplikaci speciálního protipožárního nástřiku ve čtvrté hale. Vzhledem ke stále platným protiepidemickým opatřením jsou povoleny individuální nebo rodinné návštěvy, v jednu chvíli může být v muzeum maximálně 37 osob," uvedl vedoucí muzea Petr Malík.

První návštěvníky v pondělí přivítala věž Staroměstské radnice a rozhledna a bludiště na Petříně. Rozhlednu v první den otevření navštívilo téměř 170 a zrcadlové bludiště 89 lidí. Od úterka jsou přístupné rovněž ochoz věže Novoměstské radnice na rohu Karlova náměstí a Vodičkovy ulice.

Do hlavního města zavítalo loni 2,18 milionu turistů, což je 27 procent počtu z roku 2019. Důvodem poklesu byla pandemie. Meziročně vzrostl v létě pouze počet tuzemských turistů, a to o 16 procent na 700.000. Ze zahraničí přijelo do Prahy nejvíce lidí z Německa.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzeum MHD Praha

Štítky památky, muzea, MHD, turistika, Praha, muzeum, městská hromadná doprava, Karlův most, Petřínská rozhledna, Staroměstská radnice, Střešovice, Pražská informační služba, Prašná brána, Novomlýnská vodárenská věž, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistům se otevře pět pražských věží a muzeum MHD  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.