Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Základní kámen moderního strašnického kostela z 90. let posvětil papež Jan Pavel II.

Na rohu ulic Krupská a Ke Strašnické ve Strašnicích v Praze 10 se nachází zajímavá budova v moderním architektonickém stylu. Jedná se o Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie, který byl vystavěn v letech 1992–1994, jehož hlavní části jsou ze dřeva a který je také bohatě prosklený. Stavba se nachází nedaleko zastávky Staré Strašnice.

Fara s prozatímní kaplí sloužila dlouhých 65 let

V roce 1919 přišli kvůli reformám strašničtí farníci o svou kapli a na bohoslužby se tak museli scházet ve hřbitovním kostele svatého Václava na Vinohradech. V roce 1924 zakládají Spolek pro postavení kostela ve Starých Strašnicích. O pět let později dokonce získávají na kostel pozemek. První budova, která se na pozemku postaví, je fara s prozatímní kaplí v přízemí. Stavba probíhala půl roku, a to od března do konce srpna 1930. 

Málokdo by v té době asi tušil, že „prozatímní“ bude trvat 65 let až do roku 1994. Z politických důvodů v letech 1938, 1948 a 1968 bylo nutné záměr stavby pozastavit. V roce 1966 byla pouze zrekonstruována farní kaple.

Kostelu posvětil základní kámen i papež Jan Pavel II.

Na vitrážích v kostele jsou k vidění výjevy ze života světců: svatého Wolfganga a svaté Anežky České. Autorem první z vitráží je Josef Guggenberger, autorkou svatoanežské vitráže je Jaroslava Fenzlová.

Stavbu nového kostela bylo možné realizovat až po roce 1989, i když již na začátku tohoto roku stavbu podporovali místní farníci v čele s kardinálem Františkem Tomáškem. Až o rok později tehdejší duchovní správce dostává za úkol kostel ve Strašnicích postavit. V témže roce byla vyhlášena architektonická soutěž a dokonce sám papež svatý Jan Pavel II. při tehdejší návštěvě Československa v Bratislavě 22. dubna 1990 posvětil základní kámen pro strašnický kostel.

Stavba byla zahájena 11. listopadu 1992 a trvala 19 měsíců. Slavnostně vysvěcen byl kostel poté 17. června 1994. Autorem nezvyklého návrhu kostela byl architekt Jindřich Synek.

Dvě dlouhá šikmá okna s vitráží

Kostel má půdorys rovnoramenného trojúhelníku, vnější podoba má poté tvar trojbokého jehlanu. V jeho zakončeních jsou pouze dvě dlouhá šikmá okna s vitráží. Na vrcholu kostela ve výšce 25 metrů se nachází kříž.

Co se týče křtitelnice, tak ta je tvořena třemi pískovcovými kvádry, z pískovce je také oltář. Vedle něj se nachází ambon se symboly čtyř evangelistů. Na šikmém stropě nad oltářem je zavěšena dřevořezba kříže s Ježíšem od Jaroslava Hylase.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky budovy, kostel, architektura, Strašnice, Praha 10, Jan Pavel II., papež, základní kámen, Panna Marie, Praha, Kostel svatého Václava, Anežka Česká, Vinohrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základní kámen moderního strašnického kostela z 90. let posvětil papež Jan Pavel II.  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.