Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

První divadelní hru napsanou počítačem vidělo skoro 13,5 tisíce diváků. Ohlasy jsou také v zahraničí

Celkem 13 498 lidí vidělo během 84 hodin inscenaci s názvem AI: Když robot píše hru. Její on-line premiéru uvedlo 26. února Švandovo divadlo. Jedná se o první divadelní hru na světě, která je z 90 procent napsaná počítačem. Zájem vzbudila nejen doma, ale také v zahraničí

Velký počet diváků by zaplnil 337 vyprodaných představení

Premiéru hry AI: Když robot píše hru jsme kvůli protipandemickým opatřením uvedli zatím pouze on-line, což se však pro její globální šíření brzy ukázalo jako velká výhoda,“ vysvětluje Daniel Hrbek, ředitel Švandova divadla a režisér inscenace.

Připojení ke zhlédnutí hry bylo zaznamenáno třeba z USA, Velké Británie, Kanady, Německa, Itálie, Švédska, Nizozemí, Ruska, Rakouska, Slovenska, Rumunska, Bulharska, Polska, Řecka, Turecka, Austrálie, Nového Zélandu, Indie, Izraele, Francie, Mexika a Ukrajiny.

Představení, které bylo doplněné debatou s odborníky, sledovalo 13 498 diváků. Hrbek dodává, že kdyby se stejný počet lidí usadil přímo v divadle, zaplnilo by se 337 zcela vyprodaných představení.

Premiéra byla k vidění živě a následně ze záznamu na webové stránce projektu THEaiTRE a také na sociálních sítích Facebook a YouTube. Vedle zájemců z Česka díky spolupráci Českých center sledovali premiéru lidé z dalších 22 zemí světa. Jednalo se přesně o 7 409 diváků, což je více než polovina z celkového počtu.

Velké ohlasy měla nejen samotná on-line premiéra, ale také navazující debata o spolupráci člověka a umělé inteligence, která poodhalila vznik inscenace a nastínila zajímavé možnosti robota coby dramatika a autora. Debatu se rozhodli zpřístupnit ve Švandově divadle zdarma v češtině i s anglickým tlumočením. Lze ji zhédnout na YouTube na TOMTO ODKAZE, v angličtině potom ZDE.

AI: Když robot píše hru se stane součástí stálého repertoáru Švandova divadla

A pokud jde o inscenaci samotnou, až to situace dovolí a divadla se opět otevřou, titul AI: Když robot píše hru se stane součástí stálého repertoáru, aby ho publikum mohlo konečně vidět i naživo,“ slibuje režisér Hrbek.

Přilákat pozornost nejen českého diváka, ale také toho zahraničního chtěli ve Švandově divadle již od začátku. „O přípravě hry informovala významná světová média a spolu s partnery projektu THEaiTRE z Matematicko-fyzikální fakulty UK, s Českými centry a Ministerstvem zahraničních věcí ČR jsme se rozhodli, že budeme celý večer distribuovat dvojjazyčně: představení jsme opatřili anglickými titulky a následná diskuse byla živě tlumočena do angličtiny,“ líčí režisér Hrbek.

Od premiéry hry R.U.R, ve které bylo poprvé použito slovo robot, uplynulo sto let

Dnes uplynulo přesně sto let od premiéry slavné divadelní hry Karla Čapka R.U.R., jejíž výročí si připomenou v zahraničí Česká centra. Na hru zavzpomínají v Kyjevě, Varšavě, Madridu, Moskvě, Milánu a Tokiu, u nás si výročí připomene Divadelní...

O hře napsanou robotem, která byla uvedene ke 100. výročí premiéry hry R.U.R Karla Čapka, reportovala například německá televize ZDF i italská RAI, informoval o ní britský deník The Guardian, rádio BBC, kanadská rozhlasová stanice CBC a další. Reflexi hry přinesl třeba The Daily Telegraph, The Times UK, British Theatre Guide, A Younger Theatre, slashdot, itechpost, protinews a další.  

Ohodnoť článek

Foto Švandovo divadlo

Štítky divadlo, Švandovo divadlo, hra, robot, on-line, Švandovo divadlo na Smíchově, představení, premiéra, Daniel Hrbek, počítač, divadelní hra, režisér, YouTube, USA, Karel Čapek, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První divadelní hru napsanou počítačem vidělo skoro 13,5 tisíce diváků. Ohlasy jsou také v zahraničí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.