Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Městská knihovna v Praze v září: výpůjčka na pět týdnů i protikoronavirová opatření

Městská knihovna v Praze je největší veřejná knihovna v Praze a provozuje po celém městě dohromady 41 poboček a 3 bibliobusy. V souvislosti s koronavirem knihovna rozšiřuje mimořádnou otevírací dobu a výpůjčky ponechává prodlouženy na 5 týdnů. Čtenáře také nabádá, aby dodržovali zvýšená hygienická opatření.

Mimořádná otevírací doba i výpůjčky na pět týdnů

Mimořádná otevírací doba v knihovně bude zachována i v září, a to kvůli ne zcela příznivé epidemiologické situaci. Návštěvníci musí také počítat s hodinovou přestávkou na úklid a dezinfekci protor knihovny.

DOK16 je nová sousedská dílna Městské knihovny v Praze, kterou najdete v kobce č. 16 na Smíchovské náplavce. Každý zde může přijít a pracovat na svém projektu. DOK16 není standardní pobočkou – nelze zde knihy půjčovat, vracet ani rezervovat. Knihy se zde nabízí formou „čtenáři čtenářům“ nebo na principu knihobudek.

Nejvýraznější změnou je pak prodloužení odpolední otevírací doby poboček o jednu hodinu, tedy do 16, 19 nebo 20 hodin v případě Ústřední knihovny. Po prázdninách se také vrací sobotní provoz poboček: Ústřední knihovna, Korunní, Smíchov, Opatov, Jezerka, Ládví, Dejvice a Lužiny. Návštěvníci v sobotu rovněž mohou zavítat do sousedksé dílny DOK16.

Než se do knihovny vydáte, zkontrolujte si otevírací doby poboček na mlp.cz/pobocky. Výpůjčky se prodlužují na pět týdnů, a tak mají čtenáři dostatečný čas v rámci „knižní karantény“ knihy odložit.

Hygienická pravidla a kulturní akce

Knihovna doporučeje podle svých slov tzv. „koro-trojici“, kterou by se měli čtenáři řídit. Je to rouška, čisté ruce a dvoumetrový odstup.

V září začíná i v knihovně kulturní sezona. Sály Ústřední knihovny budou hostit filmové projekce, koncerty, přednášky nebo tradiční setkání fanoušků fantastiky CONiáš. Pozor! Při akci nad sto lidí je nošení roušky povinné. Vzhledem k tomu, že kapacita obou sálů Ústřední knihovny tuto podmínku naplňuje, je třeba s rouškou na akcích v sálech počítat.

Ohodnoť článek

Foto mlp.cz, Petr Macháček

Štítky knihovna, Praha, otevírací doba, koronavirus, knihy, Městská knihovna v Praze, kniha, rouška, Ústřední knihovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská knihovna v Praze v září: výpůjčka na pět týdnů i protikoronavirová opatření  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.