Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

ZA ROHEM: Oáza klidu v rušné Praze i chystaná obří věž. Jak se žije ve Stodůlkách?

Pět stanic metra, rozlehlý městský park, historické jádro i nově vybudovaná Britská čtvrť, to všechno jsou Stodůlky. O nich je další díl seriálu Za rohem, ve kterém představujeme jednotlivé části Prahy. Věděli jste, že právě Stodůlky jsou pražskou čtvrtí s největším počtem obyvatel?

Rusalka v plavkách

Staré Stodůlky, jak se jmenuje nejstarší část, jsou jednou ze dvou vesnických památkových rezervací v Praze. Zachovaly se zde totiž staré domy s barokními klenbami, a přestože jejich panorama kazí panelové domy hned za nimi, uchovávají si stále svůj osobitý ráz. Také se tu nachází socha rusalky podle sochaře Kurta Gebauera. Její jezírko ale bývá často vypuštěné. Původně bronzovou figuru někdo navíc přebarvil na jasně červenou a čas od času jí obléká plavky.

Vedle historického jádra jsou Stodůlky plné i nových domů. Hned u metra Stodůlky je vystavěna takzvaná Britská čtvrť. Skládá se z netradičně pojatých domů a mezi nimi se to hemží skalkami, zátišími a jezírky.

Potápějící se loď jako největší obytná budova v republice

Stodůlky jsou pražskou čtvrtí s největším počtem obyvatel. Žije jich tu asi 65 tisíc a zalidňování oblasti stále pokračuje. Město má například v plánu vystavět na Butovicích nejvyšší obytnou budovu v republice. Dům má připomínat potápějící se loď a navrhl ji český sochař David Černý, který pracoval například i na návrhu Kafkovy hlavy nedaleko Národní třídy. Loď by měla symbolizovat ekologickou krizi, ve které se planeta nachází a upozorňovat na globální problémy.


Podle oficiálních vizualizací bude budova jednoznačně dominantou oblasti.

Místní s výstavbou vesměs nesouhlasí. Bojí se, že se z klidné oblasti u parku stane turisticky zajímavé místo. „Budova má být vystavěna na malinkém parkovišti a má být uzavřen jeden vchod do metra. Kdyby na to byl prostor, tak bych to chápala, ale takhle je mi líto lidí, co bydlí hned vedle,“ říká o výstavbě Milena K., která na Stodůlkách žije už třicet let.

Paní Mileně také v oblasti vadí nedostatek parkovacích míst. „V původní zástavbě je tady na každý dům šest parkovacích míst. Budovy mají takových pětadvacet bytů a v devadesátých letech se počítalo, že z toho tak šest rodin bude mít auto. Dneska má každá rodina dvě auta a ulice jsou přecpané. Problém nastává, když někde potřebují zastavit třeba hasiči nebo záchranka a nemají se jak k lidem dostat,“ vysvětluje. Praha 5 plánuje výstavbu nového parkoviště v sousedním Zličíně, čímž by se problém mohl trochu zmírnit. V oblasti je ale na druhou stranu výborné dopravní spojení do centra. Na území Stodůlek se nachází hned pět stanic metra B – Stodůlky, Luka, Lužiny, Hůrka a Nové Butovice.

Dostupná příroda a sportovní možnosti

Co naopak místní oceňují, je dostupnost přírody a sportovní možnosti. Centrální park, který se táhne od stanice Luka až po Hůrku, nabízí mnoho způsobů sportovního vyžití. Kromě procházek a běhu se tu obyvatelé mohou věnovat například i minigolfu, kterému je věnován veřejně přístupný areál.

V parku se vyskytují také koše na frisbee nebo restaurace Kuželkárna, kde si může každý zahrát kuželky. „Večer tam občas hraje živá hudba, člověk si tam může sednout a třeba zazpívat české klasiky,“ říká o místní restauraci Věra H. Uprostřed parku je velký Stodůlecký rybník, který tvoří dominantu celého parku. Tím protéká i Prokopský potok. Dále míří do Prokopského údolí, které leží hned za hranicemi Stodůlek a nabízí místním možnost dlouhých procházek v přírodě.

Z kopce, kterému místní říkají Makču Pikču, je výhled na celý park.

Zimní stadion i KD Mlejn

Vedle Central parku se nachází zimní stadion Bronzová, který patří ke stejnojmenné základní škole. Těch zde školáci mohou navštěvovat přes deset. Ze středních škol si pak mohou vybrat gymnázia i soukromé akademie. Na Nových Butovicích se nově nachází také kampus Univerzity Karlovy, kam dojíždí studenti humanitních oborů.

Co se týče kultury, nejdůležitější je KD Mlejn, který ve svém programu nabízí koncerty, divadelní představení a workshopy pro širokou veřejnost. Od roku 2010 tu mohou obyvatelé navštívit i akrobatická vystoupení nového cirkusu.

Čtete také:

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Trigema,

Štítky Za rohem, Stodůlky, čtvrť, Praha, dům, příroda, stavba, Kurt Gebauer, Klub Mlejn, David Černý, Univerzita Karlova, Luka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Fridrichovský

Rušit jeden ze dvou vstupů do metra (hádám, že ten jediný bez-bariéróvý) mi přijde jako nesmysl. Tohle fakt někdo dovolí?

Sobota, 12. září 2020, 21:14Odpovědět

Radek Bareš

Potápějící se loď hmm ekologie mě to připadá jako naprosto zbytečná konstrukce navíc s minimem využití prodražuje to stavbu a údržbu neboli je to plýtvání které se okouká

Sobota, 12. září 2020, 08:53Odpovědět

ZA ROHEM: Oáza klidu v rušné Praze i chystaná obří věž. Jak se žije ve Stodůlkách?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.