Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

ZA ROHEM: Pivovar, lesní divadlo i vzpomínky na spartakiádního vraha. To je život v Braníku

Bydlení v Braníku je pestré. Vedle sídliště z panelových domů se rozkládá poklidná vilová oblast, samotné centrum čtvrti je plné bytových domů a celou oblast dokola objímají lesy a parky. Vydejte se s Drbnou na procházku Braníkem.

Čtvrť, kterou z jedné strany ukončuje Vltava, se na jihovýchodě rozpíná až k sídlišti Novodvorská. Do Braníku spadají fotbalová hřiště, branický pivovar, lesní divadlo a Branické skály. Páteř čtvrti tvoří Kunratický potok, který souběžně s hlavní silnicí v ulici Ke Krči protéká kousek od Branického náměstí.

Ikona z minulosti

V Braníku to žije, ačkoli to tak během všedních dní příliš nevypadá. Na autobusové zastávce čeká několik seniorů na autobus, z místního obchodu občas vyjde postava s plnými taškami, jinak jsou ulice prázdné. Život se tu skrývá v postranních uličkách a v budovách. Každé září místní pořádají jednodenní festival Braník žije!, staví stánky v Branické ulici a se svými sousedy se scházejí a užívají si pouliční kulturu.

Dominantou Braníka je už přes sto let budova starého pivovaru, která se nachází hned vedle vlakového nádraží. Od roku 2007 se výroba piva Braník přesunula na Smíchov, v areálu se teď ale poslední čtyři roky vyrábí místní pivo Moucha, které čepují v několika restauracích po celé Praze. Zároveň se jednotlivé budovy pronajímají jako kancelářské prostory. Sídlí zde například IT firma či velkoobchod. Uvnitř si dnes můžete také zahrát bowling nebo laser game. Místní mají pivovar rádi. „To je jako zámeček, babi, říkal mi vnuk,“ vypráví paní Marie, která měla na areál výhled z okna. Přes nově vysázené stromy už na něj ale nevidí.

Branický pivovar je stále ikonou celé oblasti. V posledních letech se do něj znovu vrací život.

Hlasité sanitky a pozůstatky lesního divadla

Výhodou čtvrti je dobrá dopravní dostupnost. Cesta na Smíchovské nádraží netrvá autobusem déle než čtvrt hodiny. Rychle se člověk dostane i do Modřan a dalších okolních čtvrtí. I kvůli lokalitě si zde Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy zřídila výjezdovou základnu sanitek. Ty mají sice dobré dojezdové časy, ale v klidném Braníku ruší noční klid. „Je tady teď veliký hluk. Vadí mi ty sanitky, když jedou v deset, jedenáct hodin a na plné pecky houkají. Nevím proč, když jsou tady prázdné silnice,“ říká paní Lýdie.

Co se kultury týče, museli braničtí obyvatelé zatím spíše dojíždět do okolí, většina kulturních institucí ve čtvrti už totiž z nějakého důvodu nefunguje. V lese u sídliště Novodvorská jsou dodnes k nalezení pozůstatky lesního divadla. V době svého vzniku v KC Novodvorská a Branickém divadle krátce fungovalo Divadlo Járy Cimrmana, než se přesunulo do Strašnic a potom na Žižkov, kde už zůstalo. V Branickém divadle se zatím střídali nájemci a od začátku minulého roku se v něm nehraje. Nově si ale prostor pronajímá společnost Losers Cirque Company. Ta divadlo přejmenovala na Divadlo BRAVO! a v budově chystá od září akrobatická představení ve stylu nového cirkusu. Stabilně tedy funguje pouze KC Novodvorská, kde se kromě loutkových představení pro děti pořádají i výstavy, koncerty či cestovatelské večery.

Výrazná budova přitahuje v Branické ulici oči kolemjdoucích. Brzy by se měla dočkat znovuotevření.

Cyklostezky, fotbal i hokej

Braník nabízí mnoho možností sportovního vyžití. Pokud holdujete turistice a procházkám, můžete využít lesy kolem Novodvorské či okolí Branických skal nebo se jen projít parkem podél Vltavy. Tudy vede i cyklostezka začínající pod Vyšehradem. V oblasti kolem řeky se nachází také skatepark, louka na břehu řeky, kde se můžou obyvatelé v létě opalovat a sportovní areál s florbalovými a badmintonovými halami. Ve Vrbové ulici se nachází hokejový stadion a hned naproti sídlí fotbalový tým ABC Braník.

Místo řádení spartakiádního vraha

Čtvrť má i svá stinná místa. Například třešňová alej spojující Novodvorskou a Vrbovu má za sebou svou ponurou historii. V osmdesátých letech totiž právě tady řádil takzvaný spartakiádní vrah. Místo se také stalo inspirací spisovateli Janu Cimickému, který nechal své hrdiny detektivního románu Kamarádi v Třešňovce na událost zavzpomínat.

Jiří Straka je český sériový vrah známý také jako spartakiádní vrah. Od února do května 1985 napadl na území Prahy celkem jedenáct žen. Brutalita jeho útoků se postupně zvyšovala. Byl usvědčen ze tří vražd, dvou pokusů o vraždu, pěti znásilnění, tří loupeží a pěti krádeží. Po propuštění z výkonu trestu žije pod jinou identitou.

Do školy i na nákup

Rodiče tady nemusí mít strach, jestli najdou místo ve školce. Ve čtvrti jsou totiž hned tři, v ulicích Jílovská, Němčická a Mezivrší. Základní školy jsou zde celkem čtyři. Ve třech případech jde dokonce o školy s rozšířenou výukou jazyků. Naopak střední škola je v Braníku jen jedna – jde o soukromou hotelovou a gastronomickou školu, která sídlí hned vedle hokejového stadionu. Většina místních středoškoláků tedy dojíždí jinam. „Myslím, že místní škola nemá moc vysokou úroveň. Navíc jsem hledala jiné zaměření, než jaké bych tu mohla studovat. Jezdím tedy do školy do centra,“ říká Karolína Š. Volnočasové aktivity pro malé i větší děti nabízí KC Novodvorská. Umělecké kurzy můžou děti (i dospělí) navštěvovat také v ZUŠ Adolfa Voborského, která má v Braníku pobočku.

Obchodním středobodem oblasti je od roku 2006 obchodní centrum Novodvorská Plaza, ve kterém se v současné době nachází osmdesát obchodů a foodcourt. Dříve zde bylo například casino nebo bowling. Mezi lety 2006 a 2008 tu také fungovalo multikino, které ale muselo zavřít z důvodu nízké návštěvnosti. „Když kino zavřelo, tak nás to mrzelo, ale teď už jsme si zvykli,“ říká Petr K., který teď více než promítání filmů oceňuje dostupnost obchodů a městské hromadné dopravy.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Za rohem, čtvrť, Braník, Praha, divadlo, vrah, pivovar, les, sídliště, Drbna.cz, obchod, hokej, Vltava, Branické divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ZA ROHEM: Pivovar, lesní divadlo i vzpomínky na spartakiádního vraha. To je život v Braníku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.