Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO, FOTO: Koncert včera zahájil festival staré hudby. Letošním tématem je vznešenost

Letní slavnosti staré hudby neodmyslitelně patří k prázdninové Praze. Třetí desetiletí jejich existence včera zahájil koncert s názvem Meditation v kostele Panny Marie Na Slovanech. Unikátní hudební festival potrvá do 7. září.

Letní slavnosti staré hudby jsou největším a nejdéle působícím festivalem staré hudby v Praze. Festival je od roku 2000 vstupní branou, jíž do České republiky proudí špičkoví zahraniční interpreti, kteří hrají na originály či kopie historických nástrojů při zachování těch nejvyšších nároků na dokonalost provedení. Tematicky propracovaná dramaturgie jednotlivých ročníků představuje řadu skladeb v novodobých premiérách, a to nejen v českém, ale často i celosvětovém kontextu. Festival je ojedinělý svým přesahem do oblasti barokního divadla a tance. Jednou z předností festivalu je propojení krásné architektury s hudbou odpovídajících stylů.

Tento ročník je věnovaný především hudbě šlechtických rodů. V červenci a srpnu nabídne program vytvořený ve spolupráci s českými muzikanty a hudebními soubory. Cílem je cíleně tak podpořit tuzemskou kulturní scénu. „Při přípravě letošní dramaturgie jsme chtěli reagovat na aktuální situaci na kulturní scéně, proto jsme ve vyšší míře, než bývá pro festival obvyklé, spolupracovali s českými umělci a ansámbly,“ vysvětlila dramaturgyně festivalu Jana Semerádová. Zářijové dva koncerty pak budou patřit výhradně zahraničním interpretům.

Včerejší zahájení festivalu nabídlo tři mužské hlady, které za doprovodu bassa continua vytvořily jedinečný témbr charakteristický pro francouzskou hudbu druhé poloviny 17. století. Dále se mohou posluchači těšit na středověký repertoár ze španělských hudebních rukopisů, přírodou inspirované improvizace a další. „Rozmanitý program tak nahlédne například na francouzský, španělský či švédský panovnický dvůr, zavítá do zámeckých zahrad a nezapomene ani na chvíle hlubokého duchovního usebrání,“ shrnula Semerádová.

Ušlechtilost jako společná nit jednotlivých koncertů

Podtitulem 21. ročníku festivalu je „nobilitas“, což v překladu znamená vznešenost. Koncerty tedy budou vykreslovat urozenost a ušlechtilost. Hudební vystoupení také zachytí, jak se tyto vlastnosti měnily v průběhu času ve vazbě k evropské hudební kultuře.

Koncerty se odehrají v sakrálních i světských historických prostorách metropole. Ve dvou případech festival využije i nezaměnitelnou atmosféru zámeckých zahrad. Spojení šlechty a hudby v sobě totiž zahrnuje nejen rovinu dvorské zábavy, ale také potřebu reprezentace a symbol ukotvení pozice v dobové společnosti. Tím se hudební produkce stávaly na jedné straně estetickou zálibou, na straně druhé nepřímým nástrojem politiky a prostředkem ke zviditelnění panovníka a jeho nedotknutelnosti. Tato rovina se promítá do šlechtické hudební kultury raného novověku a také do námětů provozovaných děl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Letní slavnosti staré hudby

Štítky Letní slavnosti staré hudby, hudba, koncert, festival, Stará hudba, Praha, slavnost, Jana Semerádová, kostel, hudební festival, Česko, šlechta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO, FOTO: Koncert včera zahájil festival staré hudby. Letošním tématem je vznešenost  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.