Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

VIDEO: Pro vrácení knihy stačí vložit. Městská knihovna v Praze má samoobslužný automat

Při slově knihovna se vám vybaví stohy zaprášených svazků a studenti s nosy zavrtanými v knihách? Bývávalo, ani prostředí plné knihomolů neuniklo modernizaci. V pražské Ústřední knihovně mají nový samoobslužný automat na vracení knih. Inovativní technika umožňuje zrychlit a rozšířit služby instituce.

Lidé, kteří přicházejí vrátit knihy, se teď mohou rozhodnout, zda vyzkouší novinku, nebo upřednostní klasický způsob navrácení výpůjčky u knihovníků. Postupně se bude vracení dít pouze pomocí automatu. Samozřejmě bude k dispozici knihovnice, která v případě potřeby pomůže či poradí.

„Používání automatu na vracení knih je velmi jednoduché. Knihy se po jedné vkládají do příslušného otvoru a automat potvrzuje jejich vrácení. Zřídka se může stát, že automat dokument k vrácení nepřijme. Ten je pak nutné vrátit přímo u knihovníků," přiblížila tisková mluvčí Městské knihovny v Praze Lenka Hanzlíková.  Návratový automat by čtenáři neměli používat k vracení poškozených, zničených nebo neúplných výtisků. Pokud se tak stane, bude knihovna dotyčného uživatele kontaktovat a žádat náhradu zničeného svazku nebo doplnění chybějící části.

Návratovým automatem modernizace instituce nekončí. Začíná se pracovat na adaptaci suterénních prostorů Ústřední knihovny k umístění třídící linky, která usnadní práci při třídění knih putujících do sítě poboček. Na podzim by se měly objevit knihoboxy, které vydají třeba rezervaci i mimo provozní dobu knihovny. Jedná se také o zcela samoobslužné knihovně umístěné v jednom z pražských obchodních center. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Klikar

Štítky knihovna, automat, Městská knihovna v Praze, knihy, kniha, Ústřední knihovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Pro vrácení knihy stačí vložit. Městská knihovna v Praze má samoobslužný automat  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.