Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V sobotu proběhne Hodina Země. Pražské památky potemní

Hodina Země proběhne v celé České republice tuto sobotu mezi půl devátou a půl desátou hodinou večer. Výjimku nebude tvořit ani Praha, kde kromě domácností potemní i centrum města. V rámci celosvětové akce se budou pražské památky postupně zhasínat podle doby jejich vzniku. Každé století od dvanáctého až po jednadvacáté bude reprezentovat jedna stavba. Smyslem tohoto pojetí Hodiny Země je poukázat na skutečnost, že bez příznivého životního prostředí by to celá staletí nešlo a klimatické změny proto nesmějí zůstat bez pozornosti ani dnes.

Na řešení klimatických změn se chce Praha aktivně podílet

V sobotu postupně zhasnout tyto pražské stavby: Strahovský klášter, Staronová synagoga, Karlův most, Staroměstská radnice, Malostranská mostecká věž, Klementinum, Stavovské divadlo, Rudolfinum, Čechův most a Památník obětem komunismu.

„Symbolickým zhasnutím městských dominant chceme nejen dát najevo, že o klimatických změnách víme a na jejich řešení se chceme aktivně podílet, ale také lidem připomenout, že i přes nelehkou situaci v době pandemie jde život dál a měli bychom pokračovat ve věcech, které považujeme za důležité,“ pověděl radní hlavního města Prahy Jan Chabr.

Rada hlavního města Prahy v loňském roce schválila klimatický závazek Prahy ke snižování emisí CO2 a opatření nutná k jeho naplnění. „Jedním z nich je i projekt synergické obnovy kabelové sítě pražského veřejného osvětlení a kabelů distribuční sítě, který předpokládá vznik až tří tisíc nabíjecích míst pro e-mobilitu na stožárech veřejného osvětlení,“ dodal Chabr.

Nejdřív Strahovský klášter, nakonec Památník obětem komunismu

Hodina Země je mezinárodní klimatická akce pořádaná vždy poslední sobotu v březnu. Domácnosti, podniky i veřejné instituce a významné kulturní památky při ní po dobu jedné hodiny vypínají své osvětlení s cílem upozornit na změny klimatu.

Jako první úderem půl deváté zhasne Strahovský klášter a jako poslední o devět minut později Památník obětem komunismu. „Stranou nezůstane ani Karlův most, Rudolfinum, Staroměstská radnice nebo Klementinum. Jednotlivé stavby se budou zhasínat postupně od nejstarší z nich, a to vždy s rozestupem jedné minuty, zhasnuty pak zůstanou až do půl desáté,“ popisuje místopředseda představenstva THMP Tomáš Novotný.

Cílem je připomenout, že na příznivém životním prostředí byl vždy závislý osud celé společnosti. „Historii už ovlivnit nedokážeme, ale budoucnost je v našich rukou. V THMP proto mimo jiné jezdíme ekologickými vozidly, zvažujeme aspekty zdravého svícení a v neposlední řadě při naší práci odpovědně nakládáme s odpady,“ dodal Tomáš Novotný.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Hodina Země, tma, památky, Praha, klimatické změny, Česko, komunismus, Strahovský klášter, Jan Chabr, Karlův most, Technologie hlavního města Prahy, Staroměstská radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sobotu proběhne Hodina Země. Pražské památky potemní  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.