Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Pražská divadla v srpnu chystají desítky představení pod širým nebem

Desítky představení pod širým nebem chystají na srpen pražská divadla na svých letních scénách. Nejstarší pražská scéna pod širým nebem, Letní shakespearovské slavnosti, uvede Hamleta, Zimní pohádku nebo Marnou lásky snahu. Museum Kampa nahradí inscenaci o Miloši Formanovi hrami o Janu Werichovi a Martě Kubišové. Pod otevřeným nebem hrají také kamenné scény jako Divadlo Kalich, Studio Dva, Divadlo Ungelt, Divadlo MA nebo Divadlo Meetfactory, které odehraje site-specific inscenaci v bazénu Barrandovských teras.

Letní shakespearovské slavnosti mají tradičně dvě pražské letní scény, v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu a v Lichtenštejnském paláci, kde sídlí Hudební a taneční fakulta AMU (HAMU). Druhá scéna letos poprvé ožila v úterý, tvůrci na ní v srpnu uvedou Hamleta, Zimní pohádku a Veselé paničky windsorské. „Sezonu na HAMU pak ve dvou večerech, 27. a 28. srpna, zakončí oblíbená klasika z Ostravy – Zkrocení zlé ženy," uvedli organizátoři festivalu.

Hlavní scéna festivalu na Pražském hradě v srpnu nabídne Shakespearovy hry Bouře, Jak se vám líbí, Macbeth, netradiční provedení Hamleta nebo Večer tříkrálový. Festival zakončí 7. září Marná lásky snaha, která měla letos festivalovou premiéru.

Museum Kampa letos v premiéře uvedlo inscenaci o českém režisérovi Forman, která kombinuje prvky činohry, muzikálu a pohybového divadla. Na programu letní scény bude Forman do 3. srpna, od 12. srpna nabídne letní scéna Musea Kampa představení o Janu Werichovi, od 22. srpna do 15. září bude uvádět inscenaci o Martě Kubišové.

Divadlo MA se na 20 letních večerů od 5. do 30. srpna usídlí v prostředí novorenesanční Grotty v Havlíčkových sadech na pražských Vinohradech. Na pátém ročníku Letní Grébovky uvede divadlo dvě premiéry, nonverbální hudební komedii 13 ženských tváří a komedii Běh života. „Velkou část publika tvoří expati (cizinci žijící v ČR), pro které vždy přinášíme alespoň dvě jazykově srozumitelné inscenace – letos celkem sedm představení," uvedla umělecká ředitelka Divadla MA Marie Arzumanová.

Divadlo Meetfactory nabídne site-specific inscenaci Extáze v režii Tomáše Loužného v prostoru bazénu Barrandovských teras. Hlavním tématem představení je osud Hedy Lamarrové, hvězdy filmu Gustava Machatého Extase, který se v roce 1932 točil u bazénu. V srpnu odehraje divadlo inscenaci třikrát od 12. do 14. srpna.

Každý den do 13. září bude v provozu také letní scéna Divadla Ungelt na Novém světě. Umělci uvedou například inscenace Všechny báječný věci, Pstruzi, Deštivé dny nebo Nadechnout se života.

Divadlo Kalich provozuje letní scénu pod žižkovskou věží. Kromě činohry uvádí také muzikály nebo koncerty, do konce léta čeká návštěvníky například koncert Jarka Nohavici nebo Ondřeje Havelky. Příznivci činohry můžou zhlédnout hry Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit...? nebo Čas pod psa.

Studio Dva uvede na své letní scéně na Vyšehradě například Vše o ženách, Vše o mužích nebo Judy. Kromě činohry také pořádá koncerty, v srpnu letní scénu Studia Dva rozezní například zpěvačka Szidi Tobias, Dasha nebo zpěvák Dan Bárta. Letní scéna je i na střeše OC Galerie Harfa, kde se v srpnu odehraje 15 představení, například Dívčí válka nebo A do pyžam!

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Divadla MA

Štítky divadlo, letní, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská divadla v srpnu chystají desítky představení pod širým nebem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.