Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Multižánrové divadlo nabídne již podruhé mezinárodní Laterna fest

Tanec, elektro punk, pohybové divadlo i komiku nabídne druhý ročník mezinárodního Laterna festu Národního divadla (ND) od 9. do 16. května. Na Nové scéně vystoupí soubory z České republiky, Japonska, Austrálie, a Švédska. Podle uměleckého šéfa Laterny magiky Radima Vizváryho jsou pozvané soubory, mezi kterými jsou třeba japonští Sankai Džuku nebo australští The Umbilical Brothers, vrcholnými představiteli svých oborů. Festival nabídne i doprovodný program v podobě diskusí po inscenacích s tvůrci. Za festival o tom informovala Dita Táborová.

„Laterna magika prvním ročníkem festivalu realizovaným před dvěma lety navázala na svou legendární historii a stala se křižovatkou multimediálního a multižánrového divadla. Dramaturgie tehdy i letos vyzdvihla technologicky a umělecky zajímavé soubory a umělce. Pozvaní hosté jsou vrcholnými představiteli svého oboru a dohromady tvoří reprezentativní přehled reflektující historii i současnost, kořeny a retrospektivu s technologickými inovacemi dneška. Laterna fest oslavuje dialog žánrů, podtrhuje otevřenost a experiment," řekl Vizváry.

Japonský soubor Sankai Džuku na Laterna festu zahájí své evropské turné inscenací Ucuši, tanečně-hudební kompozicí o těle a přírodě. Představení bude složené z úryvků stěžejních děl z repertoáru souboru, přehlídky více než třicetileté práce choreografa Ušia Amagacua.

Komediální dvojice The Umbilical Brothers z Austrálie představí inscenaci The Distraction, která sází na grotesku, pantomimu a humor. Na jevišti se setkají dva performeři, principy divadla a televize, šest kamer a devět plastových panenek. Dvojice pracuje s kamerovými efekty a zeleným plátnem.

Švédská elektro punk popová skupina Sirqus Alfon svou ojedinělou poetiku vytváří neotřelou kombinací interaktivní technologie a laserů, zapojením umělé inteligence, využitím optických iluzí a video smyček. Soubor funguje už přes 20 let a Laterna fest 9. května svým představením Play 3.0 zahájí.

Čtvrtým souborem, který se divákům na Laterna festu představí, je soubor Národního divadla moravskoslezského. Do Prahy přiveze virtuózní taneční dílo Hora od izraelského choreografa Ohada Naharina. „Celek je dynamickým světem udivujících protikladů, na vahách je balancováno na první pohled nespojitelné, krása i ošklivost, živelná a nespoutaná radost z tance s precizní technikou," uvedli organizátoři k představení.

„Laterna magika se pod vedením Radima Vizváryho znovu vrátila na mezinárodní scénu. Máme stále více pozvánek do zahraničí. Na náš festival zveme zajímavé soubory z celého světa a s některými z nich chceme do budoucna spolupracovat," uvedl generální ředitel Národního divadla Jan Burian.

Ve Videogalerii Nové scény bude videoinstalace kanadského multimediálního umělce a režiséra Jeremyho Segala. Součástí budou digitálně upravené obrazy vody a mraků, vytváří tak protiklad přírodních předobrazů a jejich uměle vytvořených digitálních odvozenin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní divadlo

Štítky Laterna magika, divadlo, festival, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Multižánrové divadlo nabídne již podruhé mezinárodní Laterna fest  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.