Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Čtyřicet podniků a tři sta padesát umělců. Žižkovská noc nabídne Mňágu i Jáchyma Topola

Festival Žižkovská noc od 26. března nabídne třídenní směs hudby, divadla i literatury. Lákadlem bude koncert skupiny Mňága a Žďorp a autorské čtení Jáchyma Topola. Na pódiích čtyř desítek pražských klubů, divadel, střešních kaváren či malých hospod se vystřídá více než 350 interpretů. Žižkov oživí pouliční umění na akci nazvané Žižkov Busking Fest. Za pořadatele o tom informoval Lukáš Kotlár.

Vedle vystoupení Mňágy a Žďorp, která pro desátý ročník festivalu připravuje speciální set s názvem 10x10 minut pro Žižkovskou noc, na akci zahrají Zrní, Hentai Corporation, Katarína Malíková nebo rapper Gleb. Návštěvníci si mohou vybírat z různých hudebních žánrů od metalu, punku, techna přes alternativu, post punku až po rap. Uskuteční se také řada tematických přednášek, autorských čtení i feministické a politické divadlo. V závěru festivalu se představí polská performerka Weronika Lewandowská.

„Stejně jako je rozmanitý a barvitý Žižkov, kde náš festival před deseti lety vznikl, tak je neméně barvitá i Žižkovská noc. Snažíme se o jakýsi průřez umění a za sebe mohu říct, že festival je po tři dny světem, v němž není místo pro jakoukoliv diskriminaci a který dává možnost poznat různorodost kultury," uvedl jeden z hlavních dramaturgů Marek Dočekal.

Stejně jako minulý rok očekávají pořadatelé desetitisícovou návštěvnost. Také letos po celou dobu konání festivalu připravili kyvadlovou dopravu ve směru Žižkov - Holešovice. Výrazná bude nabídka pro milovníky pouličního umění. Na Žižkov Busking Festu se vystřídá téměř 40 interpretů 14 národností ze tří kontinentů, kteří během Žižkovské noci předvedou kolemjdoucím své autorské písně, ohnivá show, iluzionistická a cirkusová čísla i divadelní vystoupení. Na poslední festivalový den naplánovali pořadatelé Žižkovský market, akci plnou přednášek a workshopů pro rodiče s dětmi.

Festival opět poskytne prostor pro prezentaci několika organizací, které se zabývají například lidmi na okraji společnosti. Letos chce zviditelnit a výtěžkem z benefičního koncertu podpořit projekt Kuchařky bez domova neziskové organizace Jako doma, která se věnuje ženskému bezdomovectví. Více informací zájemci najdou na zizkovskanoc.net.

Autoři | Foto Facebook Mňága a Žďorp

Štítky hudba, divadlo, literatura, festival, Žižkovská Noc, Mňága a Žďorp, Jáchym Topol, Žižkov, umění, koncert, kavárna, hospoda, autorské čtení, přednáška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyřicet podniků a tři sta padesát umělců. Žižkovská noc nabídne Mňágu i Jáchyma Topola  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.