Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Praze 6 probíhá o víkendu rekonstrukce bitvy na Bílé hoře. V sobotu přišly stovky lidí

Stovky lidí dnes dorazily na Vypich v Praze 6, aby si připomněly bitvu na Bílé hoře z roku 1620. Od dnešního poledne si zde návštěvníci mohli například poslechnout hudební představení a podívat se na ukázku dobového lékařství. Samotné rekonstrukce bitvy se zúčastnila asi tisícovka zbrojnošů z Česka i ze zahraničí. Bojovat se bude ve stejném čase i v neděli.

Rekonstrukce bitvy, kterou organizují Občanské sdružení Bílá hora 1620 a spolek Rytíři Koruny České za finanční podpory pražského magistrátu a městské části Praha 6, začala krátce po třetí odpoledne. Bitvu odpalem z děla zahájil poslanec Jan Lacina (STAN). V neděli bude akci zahajovat a z děla před začátkem bitvy střílet starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS). Akce se koná podevatenácté, informoval za pořadatele Tomáš Cholinský.

Rekonstrukce se dnes zúčastnila asi tisícovka mušketýrů, pikenýrů, jezdců na koních v lehké i těžké zbroji a dalších lidí oblečených v dobových kostýmech. Ztvárňovali je podle organizátorů účastníci z různých zemí Evropy. Kromě lidí z České republiky tak diváci mohli vidět dobově oblečené účastníky například z Polska, Německa či Francie. Dění na bojišti před oborou Hvězda komentoval herec Václav Vydra a doprovodila ho autorská hudba. Samotné boje doprovázené výstřely z pušek a pyrotechnickými zákroky trvaly zhruba 60 minut.

Součástí akce jsou dobové trhy i přednášky

Součástí dvoudenní akce je doprovodný program. Návštěvníci se mohou po oba dny těšit na dobové trhy, stanové městečko s vojenským ležením a přednášky o životě v 17. století. Připravená je i ukázka dobového lékařství, kdy si zájemci mohou zblízka prohlédnout repliky historického chirurgického vybavení nebo nástroje na léčbu běžných nemocí. Dění před bitvou ozvláštňují hudební vystoupení skupiny Turdus a představení taneční skupiny Iris.

Praha 6 se podle svého mluvčího Marka Zemana podílí na podpoře akce, kterou radnice podle něj považuje za jednu z nejzásadnějších a nejoblíbenějších v městské části. „Spolek Rytířů koruny české čerpá víceletou dotaci v rámci standardního dotačního programu ve výši 450 tisíc korun. Dále se městská část podílí na propagaci, záborech veřejného prostranství a celkové koordinaci v souvislosti s místem konání akce,“ uvedl Zeman.

Vstupenky jsou k dispozici na místě konání akce. Dospělí zaplatí podle informací na webu akce 250 korun, děti vstupné stojí 150 korun.

V bitvě na Bílé hoře, která se odehrála 8. listopadu 1620, potlačila vojska habsburského císaře Ferdinanda II. povstání českých nekatolických stavů. Bitvě předcházela v roce 1618 pražská defenestrace. Zástupci stavů tehdy vyhodili místodržící z okna Pražského hradu. Začal tak 30 let trvající celoevropský konflikt, v němž se střetly katolické a protestantské země. Po skončení války se české země staly téměř na 300 let součástí habsburské monarchie.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto Rekonstrukce bitvy na Bílé hoře 1620

Štítky historie, Bílá hora, bitva, rekonstrukce, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze 6 probíhá o víkendu rekonstrukce bitvy na Bílé hoře. V sobotu přišly stovky lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.