Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Václav Postránecký by oslavil osmdesátiny. Vyučil se zámečníkem, ale bavil jako herec

Herce Václava Postráneckého, který se narodil 8. září 1943, asi nejvíce proslavila úloha jednoho z tatínků v české komedii století S tebou mě baví svět. Ztvárnil ale třeba také milovníka života a krásných žen Karla Zajíčka ve filmu Konto separato nebo dědečka ve snímku Jak se krotí krokodýli, na kontě měl i role v seriálech Byl jednou jeden dům, Cirkus Humberto, Četnické humoresky nebo Doktoři z Počátků. Dlouhá léta také patřil k oporám Národního divadla.

Pražský rodík a vyučený zámečník

Pražský rodák se sice vyučil zámečníkem, už od dětství ale hrál v divadle a byl také členem Dismanova rozhlasového dětského souboru. První angažmá získal ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, odkud přešel do tehdejšího Státního divadla v Brně. Po studijním pobytu ve Velké Británii v roce 1968 působil až do roku 1978 v souboru Městských divadel pražských, od roku 1979 až do své smrti (zemřel v květnu 2019 ve věku 75 let) působil v Národním divadle.

Známá tvář Národího divadla i filmů

Ve Zlaté kapličce vytvořil mnoho výrazných postav. Patřily mezi ně například František Fiala ze hry Naši furianti, Rogožin z Idiota, Valdštejn z Vévodkyně valdštejnských vojsk, Jindřich, princ Waleský ze hry Král Jindřich IV., Oidipús ze stejnojmenné hry či Kapulet z Romea a Julie. V roce 1995 získal Cenu Thálie za roli Podkolatova v inscenaci Gogolova Revizora.

O deset let později mu přibylo další významné ocenění, tentokrát za dabing - Cena Františka Filipovského za dabování Jojo Pytláka ve filmu Zločin v ráji.

Hlas mnoha postav ve filmech a seriálech

Jeho nezaměnitelným hlasem mluvil například i duch Marty Hopkirk z britského seriálu Randall a Hopkirk, Tim Allen v seriálu Kutil Tim nebo Gordon Kaye, tedy René Artois ze seriálu Haló, haló. Opakovaně Postránecký daboval Dustina Hoffmana nebo Jerzyho Stuhra.

Vedle toho učil na FAMU režiséry jak pracovat s hercem, měl zkušenosti s televizní i divadelní režií. Připravil například veselohru se zpěvy Švejk, ke které napsal libreto a která měla premiéru v listopadu 2008 v pražském Divadle Hybernia. V roce 1996 režíroval televizní horor Travis.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky divadlo, film, herec, Václav Postránecký, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Václav Postránecký by oslavil osmdesátiny. Vyučil se zámečníkem, ale bavil jako herec  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.