Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

V Holešovicích je nový automat na umění. Artmaty jsou tak v Praze už na třech místech

Repasované automaty, ve kterých si můžete koupit umění od českých umělců a umělkyň. Jmenují se Artmaty a v pátek 20. července byl v Holešovicích nainstalován už třetí takový. Jedna krabička umění v automatu stojí 50 nebo 100 korun. Za projektem stojí dvě kurátorky, které do automatů vybírají limitované edice umění a také spolu vedou další umělecké projekty.

V Artmatu je možné si vybrat konkrétního umělce nebo umělkyni, případně i konkrétní edici jejich díla. To si můžete prohlédnout online, pokud máte rádi překvapení můžete v některých artmatech zvolit náhodný výběr. Pokud vypadne dílo, které už doma máte, autorky projektu vyzývají, aby se lidé kontaktovali přes sociální sítě a krabičky spolu vyměňovali. Umění, které je do artmatů dodáváno, je originál, často podepsaný nebo očíslovaný samotným umělcem nebo umělkyní, jedná se proto o sběratelské kousky, které mohou časem nabýt vyšší hodnoty. 

Praha, Brno, Paříž

V Praze naleznete artmaty v Krymské ulici, v Karlínských kasárnách a od pátku také v Holešovicích u klubu Cross. Mimo Prahu jsou pak artmaty v Plzni, Humpolci a v Brně. Automaty na české umění si našly cestu i do zahraničí: jeden se nachází v Paříži, další v Tbilisi a třetí v Berlíně. Cena jedné krabičky se liší, kapesní umění si lze koupit za 50 nebo 100 korun. Některé automaty nabízejí možnost zakoupit dvě velikosti krabiček za dvě různé ceny. 

Umění, které je do krabiček dodáváno je vyráběno jen v limitovaném počtu kusů a v artmatech se střídá. Jaká je současná nabídka každého automatu najdete na webu projektu. Ten spolu rozjely dvě kurátorky. Josefina Frýbová a Petra Widžová jsou profesionálkami v oboru a kromě projektu Artmat a výběru obsahů do automatů společně založily festival Otevřené ateliéry a galerie Vitríny Frýdlanská.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky umění, artmat, Holešovice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Holešovicích je nový automat na umění. Artmaty jsou tak v Praze už na třech místech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.