Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Historii a příběhy pracovních táborů přiblíží výstava Evropský gulag

Výstava Evropský gulag připomene historii pracovních táborů nejen v Sovětském svazu a zájemci si ji budou moci prohlédnout v galerii Ambit v klášteře Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí. Výstava bude zahájena v úterý a potrvá do konce června.

„Tisíce mužů a žen, kteří se provinili pouze tím, že nesouhlasili s totalitou a tyranií komunistického režimu ve východní Evropě, skončili v pracovních lágrech, které měly jediný cíl: izolovat jedince, umlčet – a zlikvidovat. Tato výstava je nejenom svědectvím o utrpení, ale také mementem doby, což považuji za mimořádně důležité," uvedl v tiskové zprávě Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury.

Historie Československých gulagů je částečně zapomenuta

Pojem „gulag“ je většinou spojován s pracovními tábory v Sovětském svazu. Tábory podobného typu ale existovali téměř po celé Evropě v zemích, které po druhé světové válce ovládli komunisté. Slovo jako takové se dostalo do podvědomí společnosti díky dílům spisovatele Alexandera Solženicyna. 

Po druhé světové válce v Československu existovaly přibližně dvě stovky pracovních táborů. Jejich příběhy jsou z většiny zapomenuté. „Pouze tábor Vojna u Příbrami a částečně i tábor Vykmanov II., známý jako Rudá věž smrti, jsou přitom dnes památníky. Po ostatních často nezůstaly žádné hmotné stopy ani vzpomínka na vězně, kteří zde v otrockých podmínkách pracovali a někteří i umírali,“ vysvětlil Jan Kalous, ředitel Muzea paměti XX. století.

Většina vězňů byla režimu politicky nepohodlná

„Asi nejznámější z československých táborů otrockých prací bylo 18 uranových lágrů v okolí Jáchymova, Horního Slavkova a Příbrami. Vězni tu těžili uranovou rudu, která se pak posílala do Sovětského svazu. V těchto táborech postupně pracovalo přes 70 000 lidí a odhaduje se, že polovina z nich byli političtí vězni,“ uvedl historik Petr Blažek, který se na výstavě podílel jako spolukurátor.

Proti táborům nucených prací ve své době protestovalo mnoho mezinárodních organizací , v roce 1957 došlo k ratifikaci úmluvy o zákazu nucené práce. Zatímco většina pracovních táborů zanikla právě v 50. letech, například v Albánii tábory fungovaly až do roku 1991, kdy v zemi padl komunistický režim.

Výstavu pořádá Platforma evropské paměti a Muzeum paměti XX. století a podílelo se na ní hned několik zahraničních partnerů, hlavní město Praha ji podpořilo finančně.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto turistickamapa.cz

Štítky výstava, historie, umění, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historii a příběhy pracovních táborů přiblíží výstava Evropský gulag  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.