Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Festival Open House Praha přilákal rekordní počet návštěvníků

O uplynulém víkendu vrcholil 9. ročník festivalu Open House Praha, který se konal celý minulý týden. Součástí festivalu byly debaty, přednášky, ale hlavně komentované prohlídky a procházky v prostorách, kam se lidé normálně nedostanou. O víkendu se díky festivalu otevřelo zdarma 107 běžně nepřístupných budov a prostorů. Organizátoři napočítali přes 83 tisíc návštěv, což je vzhledem k historii akce rekordní počet.

Nejvyšší návštěvy padly v sobotu, podle organizátorů se to projevilo nejen u samotných otevřených objektů, ale také vytížeností webu. „Oproti loňskému roku jsme registrovali o třetinu více zájemců, kteří se vydali poznávat krásy pražské architektury. Velmi nás potěšilo, že lidé zaujala naše nabídka běžně nepřístupných objektů. Díky obrovskému nasazení našich dobrovolníků i partnerů v budovách jsme byli schopni ve většině z nich odbavovat provoz průběžně, bez dlouhého čekání, za to jim patří obrovský dík,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka festivalu Klára Veselá. Podle ní se i díky nedělnímu zájmu celková návštěvnost objektů zvyýšila o 20 tisíc lidí oproti loňskému ročníku.

Největšími lákadly byly Nová scéna ND, kde se lidé mohli podívat do technického i jevištního zázemí, ale i dvě honosné vily, vila Lanna v Bubenči a Gröbeho vila v Havlíčkových sadech. Fronty zájemců se tvořily také u objektu Terminálu 4, nejstarší části Letiště Václava Havla.

Tisíce zájemců proudily do Nostického, Černínského a Petschkova paláce, ale také budovy Ministerstva dopravy ČR, která se letos otevřela v rámci festivalu poprvé. Rovněž historická loděnice Českého Yacht klubu v Podolí uvítala návštěvníky v hojném počtu.

Lidé se mohli vydat také do ndustriálních a technických objektů, například do továrny KOH-I-NOOR. „Vršovický areál by měl projít v budoucích letech výraznou proměnou. Lidé mohli možná naposledy prozkoumat tovární halu, kde se vyráběly proslulé stiskací knoflíky. Úspěšnou konverzi má za sebou Branický pivovar, kde se dnes nacházejí taneční studia a instituce. I sem zavítalo během víkendu mnoho zvídavých návštěvníků. Nedaleko v Modřanech se nachází slavná továrna firmy Bratři Vinopalové na výrobu leteckých přístrojů, jedna z prvních výškových továren u nás. V objektu, který je stále v režimu stavby, se lidé se mohli podívat na vzorové luxusní bydlení a užít si výhled ze 13. patra. Netradiční výhled nalákal také zájemce do budovy bývalého Motokovu na Pankráci. Pohledy na Prahu z neobvyklého úhlu si lidé užívali i z teras administrativně-obchodního centra Bořislavka a mnoha dalších objektů,“ uvedla ve zprávě pro novináře Michaela Pánková z komunikačního týmu festivalu.

Stálicemi festivalu, které lákaly návštěvníky v minulých letech, ale i letos, byly například Desfourský palác, Vršovická vodárenská věž v Michli, terasy OC Quadrio, EA Hotel Juliš, budova Elektrických podniků – Bubenská 1, Kramářova vila nebo Krematorium Strašnice.

Ve 107 otevřených budovách se uskutečnilo celkem téměř 4000 komentovaných prohlídek.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanka Krejbichová

Štítky Open House Praha, festival, architektura, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Open House Praha přilákal rekordní počet návštěvníků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.