Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jihočeské divadlo veze do Prahy pět svých bestsellerů

PR článek

V průběhu února až dubna představí Jihočeské divadlo v rámci čtvrtého ročníku divadelní přehlídky Jižní spojka 2023 v pražských divadlech výběr z inscenací minulé sezóny. Umělečtí šéfové, kteří sestavují dramaturgický plán nejen pro Jihočeské divadlo, ale také pro fenomenální Otáčivé hlediště v Českém Krumlově, vybrali pro pražské publikum opravdové bestsellery.

Přehlídku odstartuje 16. února soubor baletu Jihočeského divadla na Jatkách78 taneční variací na proslulý román A. Burgesse Mechanický pomeranč. Surreálná taneční groteska v choreografii a režii členů tanečního uskupení Dekkadancers potěší nejen znalce románu, ale především milovníky soudobého tance. Představitel hlavní role Sebastiano Mazzia byl za svůj výkon nominován na Cenu Thálie 2022.

“...Kontroverzní téma je zpracováno bez zbytečně zatěžující narace. Obrazivá choreografie oproštěná od jakýchkoliv baletních klišé si chvílemi zakládá na milimetrovém timingu, aby vzápětí propukla ve spontánní, živočišný tanec. Z Kubrickova filmu se skvěle podařilo přenést ono "estetické povýšení" násilí skrze hudbu a výtvarné umění. Acherova zvuková stopa si hraje s odkazy na Beethovena a pracuje s hovorovou češtinou; minimalistické výtvarné řešení Evy Jiřikovské překvapuje rafinovanými průhledy a postupně odkrývanou symbolikou. A pak je tu ještě skvělý Sebastiano Mazzia v roli Alexe. Zkrátka nečekané, do paměti se zarývající,” napsal  Roman Vašek (Institut umění - Divadelní ústav)

Originální zpracování příběhu navajských indiánů

Divadlo X10 se na jeden den promění ve vesnici kmene Navahů. Doku-loutkové divadlo podle skutečného životního příběhu navajského šamana Blackhorse Mitchella z Ameriky 50. let 20. století. Inscenaci režiséra Petra Haška Ten, který vylezl na kopec a rozhlédl se, můžete vidět 3. března od 16 a od 20 hodin. 

Za 70 minut prožijete skutečné osudy chlapce z rezervace indiánského kmene Navahů, který toužil nahlédnout za horizont.

Inscenacemi Hamlet v režii Jakuba Čermáka, Perplex v režii Natálie Deákové a Události v režii Kashy Jandáčkové se představí činoherní soubor Jihočeského divadla. Inscenaci Události diváci uvidí  v Divadle Komedie v rámci Mezinárodního divadelního festivalu Nová komedie.

K inscenacím, které Jihočeské divadlo do Prahy přiváží, šéfka činohry Martina Schlegelová dodává: "Jsem ráda, že se letos v Praze představíme s několika výraznými inscenacemi z naší klubové scény Na Půdě. Koncipujeme ji jako progresivní prostor, kde si můžeme dovolit bez obav experimentovat. A velmi mě těší, že si v Budějovicích našla své nadšené publikum a je prakticky pořád vyprodaná."

Vstupenky na jednotlivá představení lze zakoupit v prodejních místech Švandova divadla, divadla NoD, Jatka 78, Divadla X10, Divadla Komedie a společnosti GoOut.

Program divadelní přehlídky Jižní spojka 2023

16. 2. /  Mechanický pomeranč / Jatka78
23. 2. /  Hamlet / NoD
3. 3. /  Ten, který vylezl na kopec a rozhlédl se / Divadlo X10
4. 3. /  Perplex / Studio Švandova divadla
17. 4. /  Události / Divadlo Komedie - v rámci Mezinárodního divadelního festivalu Nová komedie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jihočeské divadlo, Malé divadlo, činohra, balet, Jihočeské divadlo v Praze, Jižní spojka 2023, tanec, drama, komedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo veze do Prahy pět svých bestsellerů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.