Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Centrem Prahy prošli tři králové na velbloudech

Dnešním svátkem Tří králů končí vánoční období. Králové Kašpar, Melichar a Baltazara se přišli do Betléma poklonit právě narozenému Ježíši Kristovi a přinesli mu zlato, kadidlo a myrhu. Stejně jako v řadě jiných českých měst se i v Praze dnes konal tříkrálový průvod, který po půl čtvrté vyšel z Malostranského náměstí přes Karlův most a vydal se až na Staroměstské náměstí.

Zájem turistů byl obrovský

Tříkrálový průvod vyšel po půl čtvrté od malostranského kostela svatého Tomáše v Josefské ulici. Začal požehnáním koledníků a poté jeho účastníci v čele s třemi králi na velbloudech zamířili přes Karlův most na Staroměstské náměstí.

Zájem turistů byl obrovský. „Velbloudy v centru historického města vidím dnes poprvé, ale velmi se mi to líbí,“ řekl našemu redaktorovi na místě Tyler Ream z Bostonu v USA, který v Praze oslavil příchod nového roku se svou snoubenkou.

Tříkrálová sbírka trvá do půlky ledna

Na Staroměstském náměstí zazní od pěti hodin odpoledne Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby v podání Svatojakubského sboru a orchestru a se sólisty Národního divadla.

Na Nový rok začali koledníci vybírat peníze pro tradiční Tříkrálovou sbírku, kterou pořádá Charita ČR a která trvá až do 15. ledna. Zatímco západním křesťanům dneškem vánoční období končí, pravoslavným křesťanům, kteří se řídí starším, východním juliánským kalendářem, Vánoce teprve začínají. Pravoslavnou víru vyznávají i mnozí Ukrajinci, kteří loni uprchli do Česka před ruskou agresí. Podle odhadu ministerstva vnitra jich nyní v republice pobývá 355 390 tisíc. Někteří ukrajinští věřící se ale rozhodli slavit Vánoce stejně jako většina Česka na konci prosince, aby se tím vymezili vůči ruské pravoslavné církvi, která válku na Ukrajině podporuje.

Ohodnoť článek

Foto Ivo Spisar

Štítky Tři králové, průvod, Karlův most, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Centrem Prahy prošli tři králové na velbloudech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.