Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Staňte se úředníkem a rozhodujte o směřování města. CAMP spustil unikátní výstavu URBANIA

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy ve spolupráci s pražským magistrátem spustil unikátní multimediální výstavu URBANIA, která zájemcům ukazuje, jaká je realita úředníků a samotného městského plánování. To se hráči dozví v jediné temné místnosti, kterou je provází hlas URBANIE. Naše redakce hru vyzkoušela.

Zážitková výstava

Výstava, kterou hostí Centrum architektury a městského plánování v areálu Emauzského kláštera ve Vyšehradské ulici, potrvá do 15. února. Naší průvodkyní byla Pavla, se kterou si naše skupinka sedá do jednoho ze dvou průhledných stanů, kde nám Pavla na úvod představuje koncept výstavy a odpovídá na naše otázky.

Na papírky každý z nás píše, co od výstavy očekává. Někdo přichází úplně nepřipravený, někdo očekává, že se dozví cokoliv o tom, jak probíhá městské plánování. „Je to zážitková výstava, která se zaměřuje hlavně na principy, kterými úředníci pracují nebo by pracovat mohli,“ vysvětluje Pavla a vede nás do místnosti, kde se samotná výstava nachází.

Osm stanovišť

Hned u vstupu každý z nás odpovídá na otázku, která zní, zda svoje město neovlivníme, opečováváme, užíváme si jej, nebo ho nechápeme. Na tlačítku mačkáme své odpovědi a Pavla nás upozorňuje, že vlastně žádná možnost není správná nebo špatná. Pokračujeme do středu místnosti, kde k nám začne promlouvat hlas URBANIE a naskýtá se nám pohled na efektní projekci na zemi.

Sama URBANIE nás jako jednotlivé účastníky posílá na stanoviště, kterých je celkem osm. Každé ze stanovišť se věnuje jedné z priorit strategického plánu města. V pozici hráčů zjišťujeme, jak úředníci rozhodují o ekonomickém rozvoji města, městské mobilitě, rozvoji veřejného prostoru, kulturním dění nebo jak se staví k adaptaci města na klimatické změny.

Vítejte zpět na denním světle

Když každý člen naší skupiny navštíví všechna stanoviště, URBANIA se s námi loučí a pod křídla si nás bere opět průvodkyně Pavla. Společně míříme z temné místnosti zpět do průhledného stanu, kde na nás čeká teplý čaj. „Vítejte zpět na denním světle,“ začíná Pavla diskuzi, během které mezi sebou probíráme dojmy z návštěvy výstavy.

Výstava je určená široké veřejnosti, potrvá do 15. února a má za cíl nabourat zažité stereotypy o tom, jak negativně jsou často úředníci vnímaní veřejností. Výstava je maximálně pro osm hráčů, vstupné je zdarma a svůj čas si účastníci musejí předem rezervovat, můžete tak učinit zde.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky reportáž, IPR, CAMP, úředníci, URBANIA, výstava, plánování, Pražský magistrát, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Emauzský klášter, průvodce, architektura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Staňte se úředníkem a rozhodujte o směřování města. CAMP spustil unikátní výstavu URBANIA  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.