Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Trhy na Mariánském náměstí dávají prostor neziskovkám

Na Mariánském náměstí jsou letos nově Vánoční trhy. Nabídnou informace a výrobky neziskových organizací a podle radnice poskytnou klidnější a komornější alternativu k tradičním trhům na Staroměstském náměstí. Na přistaveném pódiu bude během adventu probíhat kulturní program.

Trhy na Mariánském náměstí mají převážně charitativn povahu. V osmi stáncích nabídnou své výrobky například Potravinová banka, Anděl strážný, Sdružení Tulipán a další. Výtěžek z prodeje půjde na dobrou věc. „Před rokem jsme v předvečer začátku vánočních trhů a prvního adventního víkendu stáli před bezprecedentním zásahem tehdejší vlády, která z důvodu covidových restrikcí vánoční trhy zakázala. Letos po dvou letech jsou konečně zpět. A máme poprvé v tomto předvánočním čase novinku – a sice vánoční trhy na Mariánském náměstí, které budou v duchu trhovců z řad neziskových organizací, tyto trhy tak budou mít výlučně charitativní charakter. Pevně věřím, že konečně strávíme normální předvánoční období,“ uvedl v tiskové zprávě Jan Chabr (TOP09), radní pro oblast majetku.

Odložená premiéra

„Mariánské náměstí už neslouží autům, ale lidem, a proto se před Vánoci moc těším na letošní kulturní program a stánky s výrobky neziskových organizací. Poprvé se vánoční trh na Mariánském náměstí měl konat minulý rok, ale covidové zákazy to neumožnily. Věřím, že se odložená premiéra podaří a před budovou magistrátu vznikne příjemné místo předvánočního setkávání, které může sloužit jako klidnější a osobnější alternativa ke klasickým pražským trhům,“ říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Ježíšek má na náměstí vlastní kancelář

Na náměstí nechybí ani Vánoční strom, zdobený v barvách Prahy - zlatými a červenými ozdobami. Autorem dřevěného Betlému, který je součástí výzdoby, je řezbář Jan Kužel z Dobré Vody u Hořic. Vytvrořil ho z modřínu motorovou pilou a obsahuje i Ježíškovu nebeskou kancelář, kam si návštěvníci na nekonečný papír mohou napsat svá přání.

O víkendech bude v rámci trhů připraven hudební a divadelní program. Vystoupí jak děti děti z pražských škol, tak i hudební skupiny policie nebo Hradní stráže. Přesný program je k nalezení zde: vanoce.praha.eu. Trhy budou fungovat až do 18. prosince, každý den od 11 do 19 hodin.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Josefína Báčová, MHMP

Štítky trhy, radnice, neziskovky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trhy na Mariánském náměstí dávají prostor neziskovkám  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.