Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Praha chce koupit pozemky na stavbu metra. Zaplatí za ně přes 350 milionů

Pražští zastupitelé minulý týden projednali dva návrhy řešení pozemků důležitých pro stavbu metra D. Jedná se o pozemky především v blízkosti budoucí stanice Nové Dvory. Pozemky dosud vlastní Česká pošta. Některé z nich Praha získá úplatným nabytím, některé část směnou a doplatkem.

Pozemky se nachází na Nových Dvorech, v Krči i v Malešicích

„Oba tisky jsme schválili na červnovém jednání zastupitelstva a v obou případech jde o klíčové pozemky pro rozvoj Prahy,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN).

Praha od České pošty odkoupí tři pozemky o výměře přes 5 tisíc metrů čtverečních za téměř 115 milionů korun. Ty se nachází v bezprostřední blízkosti budoucí stanice metra. Město je plánuje využít na bydlení a služby.

Další pozemky, například ten, na kterém se bude přímo nacházet nová stanice metra Nové Dvory, získá Praha směnou a doplatkem. Další se nachází v Malešicích a v Krči a jsou na nich veřejné komunikace, nebo na Chodově, kde má poskytnout prostor pro služby občanům. Praha za ně České poště dá pozemky za asi 15 milionů korun, dalších téměř 168 milionů doplatí.  

U stanice je plánovaná nová čtvrť

„Mám radost, že se nám podařilo docílit směny pozemků s Českou poštou. Je to ukázkou nastavení funkčních vztahů mezi hlavním Prahou a státním podnikem. V obou případech jde totiž o klíčové pozemky pro hlavní město, dříve stát, ale i státní podniky prodávaly pozemky bez konzultace se samosprávami, což vedlo k tomu, že klíčové rozvojová území se dostala k soukromým investorům bez ohledu na budoucí potřeby rozvoje města,“ uvedl v tiskové zprávě pražský radní pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09).

„V případě Nových Dvorů zcelujeme území hlavního města a po vybudování stanice metra je zde plánovaná celá městská čtvrť, která díky scelenému vlastnictví bude právě plnit i onen veřejný zájem. Nehledě na to, že tím významnou měrou zhodnocujeme městské pozemky, neboť scelením získáváme lepší přístup, větší výměru, ale také se zde počítá s budoucí změnou územního plánu,“ doplnil Chabr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPP

Štítky architektura, stavba, metro D, Nové Dvory, Praha, pozemek, Česká pošta, stanice metra, Petr Hlaváček, Krč, Malešice, Jan Chabr, Starostové a nezávislí, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha chce koupit pozemky na stavbu metra. Zaplatí za ně přes 350 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.