Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Motocyklisté trénují bezpečnou jízdu na polygonech v České republice

PR článek

Za první čtyři měsíce letošního roku zemřelo na našich silnicích již 12 motocyklistů a dalších 34 bylo těžce zraněno. Za většinou vážných nehod stála nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě. Dlouhodobě ve statistikách nehod sledujeme postupný mírný pokles vážných následků.

„Obliba motocyklů u nás významně roste. Motorky dnes přitahují nejen mladé řidiče, ale také střední a starší generaci, která si plní své sny. Usedají za řídítka a mnohdy bez potřebné přípravy vyjíždějí do ulic. Problém je o to závažnější, že motivací k řízení motorky není doprava, ale spíše zábava a relaxace, neboli jedu si takzvaně větrat hlavu,“ poukazuje Jan Polák z Týmu silniční bezpečnosti.

Jedním z preventivních projektů, který se komplexně zabývá problematikou motocyklistů, je projekt Učme se přežít. Ten vznikl v roce 2010 jako regionální program v Libereckém kraji a postupně se rozšířil do celé republiky. V letošním roce mají organizátoři v plánu celkem 18 kurzů na 8 polygonech, s kapacitou pro téměř tisícovku motocyklistů. „V našem programu nestihneme proškolit samozřejmě všechny motocyklisty. Chceme však ukázat na potřebu dalšího tréninku a podpořit výuku v motoškolách. Nabídka motoškol se v posledních letech výrazně rozšiřuje a je to velmi dobrá cesta, jak zvýšit své jezdecké dovednosti a tím i svou bezpečnost,“ říká Libor Budina z Autoklubu České republiky.

Celodenní výukový den preventivního programu Učme se přežít se skládá z řady cvičení a přednášek. Účastnící se v teorii jízdy dozví základy defenzivní jízdy a důležité věci o technice motocyklu. Zajímavá je také přednáška o dopravní psychologii a častých příčinách dopravních nehod. Na dráze se pak trénují krizové situace, krizové brzdění, úhybný manévr nebo zvládnutí náhlé situace v zatáčce. „Z našeho šetření mezi účastníky kurzu vyplývá, že drtivá většina pociťuje okamžité zlepšení, a to v zásadních dovednostech. Z našich kurzů odjíždí s vědomím nutnosti dále trénovat a zlepšovat svou jízdu. Kurzy jsou velmi dobře vnímány a pozitivně jsou hodnoceni také lektoři,“ doplňuje Jan Polák.

Letošní kurzy startují na polygonu v Jihlavě. Na začátku června pak proběhnou dva kurzy na autodromu v Sosnové u České Lípy. Další termíny a projektové informace lze nalézt na webových stránkách projektu www.ucmeseprezit.cz. Na stránkách je také řada zajímavých videí z problémových lokalit, metodika provádění kurzů pro motocyklisty a také online vzdělávací pomůcka pro výuku motocyklistů.

Ohodnoť článek

Štítky Česko, projekt, Autoklub České republiky, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motocyklisté trénují bezpečnou jízdu na polygonech v České republice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.