Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Velká sláva v hlavním městě. Před 175 lety přijel do Prahy první vlak s parní lokomotivou

Před 175 lety, 20. srpna 1845, přijel do Prahy za velké slávy a pozornosti široké veřejnosti z Olomouce první vlak tažený parní lokomotivou. Trať byla součástí Severní státní dráhy a místem velkých oslav se stalo čerstvě dostavěné dnešní Masarykovo nádraží.

Koněspřežní železnice z Českých Budějovic do Lince

Železniční doprava na území ČR má své počátky v první třetině 19. století. První železnicí byla koněspřežní železnice z Českých Budějovic do Lince, jejíž český úsek byl zprovozněn již v roce 1828. Historie české parostrojní železnice se začala psát v roce 1839 slavnostním zahájením provozu na železniční trati mezi Vídní a Brnem.

První železnicí s parostrojním pohonem byla Severní dráha císaře Ferdinanda. její první zprovozněný úsek trati byl dokončen v listopadu 1837 a vedl z Floridsdorfu u Vídně do Wagramu. Na území dnešní ČR stavba dospěla v červnu 1839 v Břeclavi a v červenci byla zahájena parostrojní doprava na dráze z Vídně do Brna.

Hospodářský rozvoj díky dráze z Olomouce do Prahy

Další trať, Severní státní dráhu, začala budovat od roku 1842 Rakousko-uherská společnost státní železnice. Dráha z Olomouce do Prahy přinesla velký hospodářský rozvoj v oblastech, kterými procházela. Celá trať z Prahy přes Děčín do Drážďan byla slavnostně otevřena v dubnu 1851.

K vybudování a otevření železniční dráhy mezi Prahou a Olomoucí výrazně přispěl technik, projektant a první český stavitel železnic Jan Perner, který dokonce osobně řídil první vlak jedoucí z Olomouce do Prahy. Z úspěšného završení stavby, uvedené do provozu 1. září 1845, se ale Perner dlouho neradoval. O osm dní později utrpěl při inspekční cestě zranění, kterému 10. září podlehl. Bylo mu pouhých 30 let.

Autoři

Štítky železnice, parní lokomotiva, Praha, Olomouc, Severní státní dráha, Vídeň, Praha Masarykovo nádraží, Česko, Linec, České Budějovice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká sláva v hlavním městě. Před 175 lety přijel do Prahy první vlak s parní lokomotivou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.