Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Parkovací zóny se mohou rozšířit do dalších částí Prahy

Parkovací zóny se pravděpodobně objeví v dalších částech Prahy. Rozhodla o tom městská rada, která odsouhlasila možnost jejich rozšiřování. K rozšíření parkovacích zón nyní může dojít například na Praze 5, 6, 9, 18 a 21, dále mohou být parkovací zóny vyznačeny na celém území Prahy 10.

Co bude následovat?
Městské části ve spolupráci s Technickou správou komunikací nyní zajistí vhodné rozmístění rezidentských a smíšených parkovacích úseků, vhodné navržení dopravního značení a dodání parkovacích automatů zejména pro městskou část Praha 10, a to skrze optimalizaci současné sítě parkovacích automatů. Málo používané automaty budou postupně přemisťovány na místa s větším vytížením.

„Zóny placeného stání mají za úkol chránit rezidenty, aby mohli zaparkovat v blízkosti svého domova. Je to vždy na rozhodnutí místní radnice, zda si o zóny zažádají,“ řekl náměstek primátora Prahy pro dopravu Adam Scheinherr.

Zmíněná Praha 10 se dlouhodobě potýká s problémem parkování obyvatel jiných městských částí na svém území. Proto se vedení městské části v minulém volebním období rozhodlo pro zpracování analýzy dopravy v klidu, která špatnou situaci potvrdila. Současné vedení městské části tak požádalo hlavní magistrát o vytvoření zón placeného stání na jejím území.

Možné rozšíření se plánuje také na území dalších městských částí. Například na Praze 5 v oblasti sídliště Podbělohorská a Cibulky, na Praze 6 na zbytek území Hanspaulky, na Praze 9 by mohlo být placené stání rozšířeno do oblastí Střížkov, Prosek, Krocínka a Libeň. Na Praze 18 se pak uvažuje o zpoplatnění centrální části sídliště Letňany. Na Praze 21 a v Praze Klánovicích může vzniknout parkovací zóna v okolí železniční zastávky Praha – Klánovice.

První regulace parkování začala v 80. letech v Praze 1. Takzvané modré zóny byly poprvé zavedeny v roce 1996 v části Prahy 1. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 3 a 7 a část Prahy 16. Platí také ve vybraných částech Prahy 4, 5, 6, 8 a 9.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Šeda

Štítky Praha, parkování, rada, parkovací zóny, městská část, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, Adam Scheinherr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkovací zóny se mohou rozšířit do dalších částí Prahy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.