Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Na Karlově náměstí proběhne průzkum protileteckého krytu. Možná v něm budou zásoby vody

Radnice Prahy 2 nechá prozkoumat stav protileteckého krytu na Karlově náměstí nedaleko sochy Elišky Krásnohorské. Kryt městská část zapůjčí architektonické společnosti Rehwaldt Till, která průzkum provede. Průzkum určí přesnou pozici a stav krytu. Závěry rovněž poslouží jako podklad při úpravách parku na Karlově náměstí. Průzkum se uskuteční od 1. do 14. června. Dnes to sdělila mluvčí radnice Andrea Zoulová.

V plánu jsou rozsáhlé vodní plochy

„V rámci projektu revitalizace Karlova náměstí jsou plánované poměrné rozsáhlé vodní plochy. Zajímá nás možnost využití tohoto podzemního prostoru jako možnou zadržovací nádrž, kde by nám v boji se suchem mohla dešťová voda výrazně pomoci," uvedl místostarosta Václav Vondrášek (ODS).

Kryt byl zasažen při náletu 14. února 1945. Na Novém Městě bylo tehdy zničeno 21 domů, 33 bylo velmi těžce poškozeno, 61 těžce a 465 lehce. Nejvíce byla postižena oblast od Palackého mostu přes Karlovo náměstí a Nové Město na Královské Vinohrady.

Další kryt na Folimance

Praha 2 má další kryt mimo jiné na Folimance. Bunkr je v ulici Pod Karlovem a má rozlohu 1332 metrů čtverečních. Má pancéřové dveře, je osvětlený, vytápěný a okysličovaný přetlakem. Má dvě 125 metrů dlouhé chodby, které jsou propojeny kratšími chodbami. V případě nouze by se tam vešlo až 1300 lidí. Předpokládalo se, že zásoby v krytu by umožnily lidem přežít 72 hodin.

V hlavním městě je podzemních krytů téměř 800, mají různé vlastníky, například ministerstva, bytová družstva, soukromé firmy či město Praha. Krytů civilní ochrany srovnatelných s kapacitou bunkru Folimanka je v Praze deset. Do největšího krytu na území metropole v Bryksově ulici v Praze 4 by se vešlo 2800 lidí.

Autoři | Foto ŠJů, Wikimedia Commons / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0)

Štítky kryt, průzkum, Karlovo náměstí, Praha, Eliška Krásnohorská, ODS, Nové Město, Folimanka, Vinohrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Karlově náměstí proběhne průzkum protileteckého krytu. Možná v něm budou zásoby vody  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.