Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Přípravy linky D pražského metra zbrzdil koronavirus

Koronavirová epidemie zbrzdila přípravy na vybudování nové linky D pražského metra. Kvůli četným omezením současné mimořádné situace Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) prodloužil o dva měsíce termín, dokdy mohou firmy podávat nabídky do tendru na stavbu stanic Pankrác a Olbrachtova a tunelů mezi nimi. Server E15.cz dnes napsal, že o zakázku za zhruba 10,8 miliardy korun se mohou stavbaři ucházet do konce dubna. Zastaveny byly také práce na části geologického průzkumu.

Nadále platný nouzový stav omezuje činnost stavebních firem i úřadů. V létě tak navzdory původnímu plánu vítěz tendru stavět nezačne. „Celkové prodloužení harmonogramu očekáváme v řádu jednotek měsíců. Odhadujeme, že pravomocné stavební povolení získáme ve čtvrtém čtvrtletí," řekl E15 projektový manažer DPP Daniel Šabík.

V závěrečných třech měsících letošního roku má také začít stavba, která by měla trvat 7,5 roku. Navzdory komplikacím počítá dopravce stále s tím, že letos do projektu investuje 1,44 miliardy korun.

Kvůli pandemii se také částečně zastavily práce na geologickém průzkumu, a to v úseku mezi ulicemi 5. května a Na Strži, kde průzkumný vrt provádí firma Metrostav. „Dodavatel musel přerušit práce kvůli nedostatku pracovníků v souvislosti s pandemií," uvedl Šabík. Ve zbylých lokalitách práce na geologickém průzkumu včetně ražby štol zatím pokračují, byť vzhledem k hygienickým a bezpečnostním opatřením a minimalizaci vzájemného kontaktu pracovníků tady práce naberou zpoždění v řádu týdnů.

Nová linka metra má v budoucnu spojit Písnici a náměstí Míru. V první fázi vznikne trasa mezi stanicemi Pankrác, Nové Dvory a Depo Písnice, budou na ní jezdit vlaky bez řidiče. Náklady se odhadují na 57 miliard korun.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, metro, linka D, Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy, průzkum, Pankrác, Metrostav, E15

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přípravy linky D pražského metra zbrzdil koronavirus  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.