Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Nerezidenti zaplavují vnitrobloky na Praze 6. Městská část proto zavádí nová pravidla

Praha 6 zavádí nová pravidla pro vjezd do některých vnitrobloků. Schválila to před nedávnem Rada městské části. Konkrétně se jedná o vytipované vnitrobloky, kde aktuálně dochází k porušování pravidel nejen pro parkování, ale také k znečišťování prostředí a k poškozování zeleně.

„Vnitrobloky se staly cílem pendlerů, kteří dojíždějí do Prahy za prací autem a chtějí se vyhnout zónám placeného stání. Nový systém pravidel má zajistit, aby parkování ve vnitroblocích bylo výhradně pro rezidenty, kteří zde bydlí a vlastníky firem, kteří mají sídlo podnikání v přilehlých domech,“ říká radní pro dopravu městské části Praha 6, Ondřej Matěj Hrubeš.

Vnitrobloky zpravidla nespadají pod místní komunikace a není tedy možné na jejich území zavádět rezidentní parkovací zóny nebo zóny placeného stání. Kvůli tomu některé vnitrobloky zaplavují auta „nerezidentů“, kteří se tak mnohdy chtějí vyhnout poplatku za parkování anebo ještě častěji na dlouhodobé parkovací oprávnění nemají vůbec nárok.

Městská část tak za poslední měsíce vytipovala čtrnáct vnitrobloků, které má ve svém majetku a dochází v nich k podobným komplikacím. „Nová pravidla definují možnosti využívání pozemních komunikací vnitroblokového charakteru. V tomto smyslu se nastavuje okruh osob, které se za stanovených podmínek mohou stát držiteli souhlasu městské části. Dávají tak uživateli možnost užívat pozemek, a to za účelem vjezdu a stání osobního motorového vozidla uživatele na pozemku poskytovatele, uživatel však na pozemku nebude mít vyhrazené osobní stání a je oprávněn užívat pozemek ke stání osobního motorového vozidla pouze v případě, že takové místo na pozemku bude k dispozici,“ shrnul mluvčí městské části Marek Zeman.

Obdobný princip funguje v rámci provozu zón placeného stání. Smlouva se bude uzavírat na jeden rok a zájemce bude povinen zaplatit poloviny sazby za získání parkovacího oprávnění rezidenta v zónách placeného stání. K aktuálnímu datu tedy 600 korun za rok. Kompletní seznam vnitrobloků, kterých se nová pravidla budou od 15. července týkat, najdou lidé na webu městské části.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky vnitroblok, pozemek, zóny placeného stání, městská část, parkování, Praha, Praha 6, Marek Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radek Rozsypal

Celý systém parkovacích zón je protiústavní a komplikuje život všem řemeslníkům a podnikatelům v Praze.

Úterý, 9. července 2024, 09:27Odpovědět

Míchal Kortus

No a teď si představte že já rozvážím jídlo a nemůžu ani zastavit u zákazníka u chodníků protože tam je nějaká zóna parkovací, kvůli pokutáno prostě zastavím ulici a tu ulici na 5 minut zablokuji, holt všichni těch pět minut počkají A nebo to obědou veze ležící ulicí . Teď jsem nedávno vezl zakázku na Žižkov a paní to chtěl do 5 patra bez výtahu, tak jsem normálně zaparkoval nákup tam vynesl v 7:00 dolu a odjel, stál jsem tam asi dvě minuty, No a za měsíc přišla pokuta 500 Kč za špatné parkování v nějaké zóně, za tu zakázku jsem dostal 50 Kč. Takže místo toho abych si vydělal, tak jsem 450 Kč prodělal. No tak příště zastavím holt v ulici.

Pondělí, 8. července 2024, 06:43Odpovědět

Nerezidenti zaplavují vnitrobloky na Praze 6. Městská část proto zavádí nová pravidla  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.