Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Provoz na pražském letišti omezovala od nočních hodin mlha. Lety již přistávají, část má však zpoždění

Na pražském letišti Václava Havla je situace stabilizovaná, počasí aktuálně umožňuje letadlům přistávat. Některé spoje mají zpoždění, řekla ČTK v 16:30 mluvčí letiště Klára Divíšková. Kvůli husté mlze a poruše na meteorologické stanici muselo od nočních hodin letět 21 letadel odklonem, devět linek dopravci zrušili. Za celý dnešní den by za běžných okolností na ruzyňském letišti přistálo 163 letů.

Další vývoj není podle mluvčí možné odhadnout. „Provoz bude do opravy zařízení dodavatele záviset na aktuálním vývoji počasí a podmínek viditelnosti na letišti," uvedla na síti X. Kdy bude zařízení pro sběr meteorologických dat opět v provozu, není jasné.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes odpoledne uvedl, že meteostanici ve čtvrtek poškodil blesk a dosud se ji opravit nepodařilo. Bez přesných údajů o počasí nemohou řídící letového provozu informovat posádky letadel o podmínkách na letišti. Řada pilotů proto dnes pro přistání zvolila jiné destinace.

První let byl podle mluvčí odkloněn ve 3:25. Mezi 5:00 a 6:00 přistála dvě letadla. Kolem 10:00 se mlha rozpustila a na letištní plochu dosedlo po několika hodinách první letadlo. Obnovil se běžný provoz. Po 13:00 se podmínky měly začít znovu zhoršovat. Kolem 14:30 oznámilo letiště zlepšení.

Komplikace v leteckém provozu může způsobit nejen mlha, ale také silný vítr nebo sníh. Naposledy 22. prosince loňského roku bylo kvůli nepřízni počasí několik letů odkloněno, další nabíraly zpoždění. Vítr v nárazech o síle až 94 kilometrů v hodině zbrzdil provoz na pražském letišti v únoru roku 2020. Tehdy letecké společnosti zrušily deset spojů. Za zpoždění nebo zrušení letů jsou vůči cestujícím odpovědní většinou dopravci. Odpovědnost nenesou v případech, které jsou způsobeny mimořádnými okolnostmi, jako je například právě nepříznivé počasí.

Letiště Praha za prvních deset měsíců loňského roku odbavilo 11,7 milionu cestujících, meziročně o 28 procent více. Za celý rok 2022 přepravilo zhruba 10,7 milionu lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Letiště Praha

Štítky letiště, odložené lety, mlha, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provoz na pražském letišti omezovala od nočních hodin mlha. Lety již přistávají, část má však zpoždění  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.