Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

O víkendu se mohou lidé díky festivalu Open House Praha podívat do běžně nepřístupných budov

Více než stovka běžně nepřístupných budov a prostorů na území hlavního města se dnes a v neděli zdarma otevře veřejnosti při devátém ročníku festivalu Open House Praha. Mottem festivalu je Architektura pro všechny, prohlídky jsou určeny pro širokou veřejnost včetně lidí se zrakovým či sluchovým postižením. Organizátoři při letošním ročníku, jehož doprovodný program začal v pondělí, připomínají architekty Karla Pragera, Věru Machoninovou nebo Antonína Viktora Barvitia.

Podle ředitelky festivalu Kláry Veselé mohou lidé navštívit 109 běžně nepřístupných budov a areálů. Mezi letošní zajímavosti patří například Keramický salonek od Jana Kotěry v sanatoriu Všeobecné fakultní nemocnice nebo historická loděnice Českého Yacht Klubu, jednoho z nejstarších jachetních klubů ve střední Evropě, který letos slaví 130 let od založení, uvedli organizátoři.

Karla Pragera, jednoho z nejvýznamnějších českých architektů druhé poloviny 20. století, od jehož narození v létě uplyne 100 let, si lidé mohou připomenout například návštěvou bývalé pobočky Komerční banky na Smíchově, vysokoškolského areálu z 90. let v Jinonicích nebo zákulisí Nové scény Národního divadla.

Tvorba Věry Machoninové je zastoupena například obchodním centrem DBK (dříve Dům bytové kultury), které je považováno za jedno z vrcholných děl poválečné architektury v Česku. Třetím architektem, jemuž je letošní program věnován, je Antonín Viktor Barvitius, který se narodil před 200 lety. Jeho nejznámějšími realizacemi jsou Gröbeho vila v Havlíčkových sadech, Lannova vila v Bubenči nebo kostel sv. Václava na Smíchově.

V programu je letos i řada novostaveb, dále technické památky jako vodárenské věže, plynojemy či tovární haly. Seznam otevřených budov a prostor mohou lidé najít na webových stránkách.

Open House Praha je součástí mezinárodní sítě festivalů Open House Worldwide, které se konají ve více než 50 městech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Open House Praha

Štítky architektura, festival, Open House, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O víkendu se mohou lidé díky festivalu Open House Praha podívat do běžně nepřístupných budov  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.