Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Dnes začala dvouletá výluka mezi Masarykovým nádražím a Dejvicemi

V Praze dnes začala výluka železničního provozu mezi pražskými stanicemi Masarykovo nádraží a Dejvice. Ta má podle informací Českých drah trvat dva roky. Během dvou let se bude opravovat trať mezi Bubny a Dejvicemi. Vlaky nahradí linky městské hromadné dopravy.

Úplně hotovo má být v roce 2030

Dvouletá výluka na železniční trati mezi Masarykovým nádražím a Dejvicemi začala v neděli 12. března. Vlaky nebudou po trati jezdit kvůli její modernizaci. Podle informací na webu Českých drah je oprava úseku mezi Bubny a Dejvicemi součástí modernizace trati Kladno - Praha, která je rozdělena na osm úseků. Zatím je dokončený jediný, a to Negrelliho viadukt, který byl otevřen v roce 2020.

Trať mezi Prahou a Kladnem by měla být úplně zmodernizována v roce 2029 nebo 2030. Projekt počítá kromě modernizace zatím jednokolejné a neelektrizované trati také s vybudováním odbočky na pražské letiště. Celá stavba by měla podle dřívějších odhadů Správy železnic vyjít na zhruba 40 miliard korun. Loni získala Správa železnic dotaci na stavbu části železniční trati na pražské letiště evropskou dotaci 2,5 miliardy korun.

Cestující mohou využít městskou hromadnou dopravu

České dráhy doporučují cestujícím využít místo vlaků městskou hromadnou dopravu. Pro cesty mezi Masarykovým nádražím, hlavním nádražím a Dejvicemi mohou lidé využít tramvajovou linku 26 nebo metro linky A s přestupem a linku B nebo C.

Mezi stanicemi Dejvice a Bubny jedou tramvaje číslo 1 nebo 25 a spojení mezi Masarykovým nádražím a Bubny zajišťuje tramvaj číslo 14 a metro C nebo metro B s přestupem na linku C. Kvůli výluce pojede v noci dodatečná dvojice vlaků mezi pražským hlavním nádražím a Hostivicemi a zpět.

Lidé, kteří mají pro vyloučený úsek koupenou jízdenku ČD, mohou pro pražskou hromadnou dopravu v daných stanicích využít jízdní doklad "ND Praha". Vyzvednout si ho mohou na Masarykově či hlavním nádraží nebo ve stanicích Praha-Dejvice, Hostivice, Kladno, Kladno město, Rakovník nebo u vlakového personálu.
 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto cs:ŠJů, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky železnice, MHD, Masarykovo nádraží, Dejvice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes začala dvouletá výluka mezi Masarykovým nádražím a Dejvicemi  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.