Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Českomoravská bude mít novou podobu. Dopravní podnik hledá nové graficko-výtvarné řešení

Dopravní podnik plánuje rekonstrukci stanice metra B Českomoravská. Tento týden vyhlásil otevřenou soutěž o novou podobu jejího interiéru. Zájemci se mohou hlásit až do 1. prosince tohoto roku, a to elektronicky přes web společnosti Czechdesign, která soutěž organizuje.

Původní řešení obložení je nevhodné

Rekonstrukce má změnit současný design, barevnost obkladů tunelových konstrukcí na nástupišti, v eskalátorovém tunelu a ve vestibulu stanice. „Původní řešení demontovatelného keramického obložení stěn a pilířů na nástupišti se časem projevilo jako nevhodné. Keramika v kontaktu s vodou z průsaků mění své vlastnosti a přestává fungovat nosný systém, který již bohužel neumožňuje deinstalaci obkladu bez jeho poškození a jeho opětovné použití,“ popsal v tiskové zprávě Marek Kopřiva, člen představenstva DPP a technický ředitel metra. „V rámci rekonstrukce stanice proto budeme muset použít nový obklad, což nám umožňuje vyhlásit soutěž na jeho graficko-výtvarné provedení. Našim cílem je najít nejvhodnější výtvarné řešení interiéru stanice metra, které plnohodnotně naváže na designovou tradici pražského metra,“ vysvětlil.

Vítěze soutěže vybere odborná porota. Výsledek by měl být známý v březnu roku 2023. „Na základě vítězného návrhu projektant ve spolupráci s autorským týmem v příštím roce dopracuje projekt rekonstrukce stanice, my připravíme zadávací dokumentaci a ve druhé polovině příštího roku bychom chtěli vyhlásit veřejnou zakázku na zhotovitele samotné stavby,“ podotkl Kopřiva.

Pětičlennou porotu doplní odborníci

„Vzhledem k rozmanitosti členitého interiéru stanice Českomoravská je zadání soutěže otevřené různým přístupům, jejichž volba je čistě na autorech návrhu. Výsledkem by mělo být řešení, které povýší architektonickou i uměleckou hodnotu místa a celkový zážitek z návštěvy stanice,“ doplnila ve zprávě pro novináře Anna Švarc, architektka metra a projektová manažerka Dopravního podniku.

Vítěz dostane 150 tisíc korun, odměna bude náležet ale i druhému a třetímu týmu – ti od Dopravního podniku obdrží 120 a 80 tisíc korun. Pětičlennou porotu doprovodí odborníci s poradními hlasy. „Zvolený formát neanonymní soutěže umožní otevřenou diskuzi nad jednotlivými soutěžními návrhy mezi zadavatelem, tedy Dopravním podnikem, porotou i účastníky a věřím, že díky tomu také povede k nejlepšímu možnému výsledku,“ podotkla Jana Vinšová, ředitelka organizace Czechdesign.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DPP - Petr Hejna

Štítky metro, stanice, design, rekonstrukce, Českomoravská, Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy, soutěž, interiér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českomoravská bude mít novou podobu. Dopravní podnik hledá nové graficko-výtvarné řešení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.