Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Vinaři mohou ode dneška prodávat burčák, většina bude z moravských hroznů. Úrodu v Čechách zničily mrazy

Vinaři v Česku mohou od dnešního dne začít prodávat částečně zkvašený hroznový mošt, známý jako burčák. Bude se jednat převážně o burčák z moravských hroznů, ve vinařské oblasti Čechy zničily většinu úrody jarní mrazy, uvedl vedoucí vinařství České zemědělské univerzity Štěpán Weitosch.

Prodávat hned ode dne, kdy to zákon povoluje, chce například vinař Miloslav Machuča z Břeclavska. Jedno z největších vinařství v České republice, Chateau Valtice, plánuje burčák prodávat od pátku, tedy den po oficiálním zahájení. Začne s odrůdou Irsai Oliver.

Svaz vinařů České republiky uvedl, že hrozny v letošním roce dozrávají zhruba o deset až 20 dnů dříve, sklizeň je ale podle něj teprve v začátcích a na některých místech ještě ani nezačala. V předchozích letech hrozny na burčák dozrávaly zhruba v polovině srpna. Dřívější zrání všech plodin v letošním roce způsobilo únorové a březnové počasí, které uspíšilo kvetení.

Po teplém období ale následovaly dubnové mrazy, které vinařům z Čech poničily většinu úrody. V běžném roce prodává burčák až 80 procent vinařů, letos zkvašený mošt v oblasti Čech nenabídne téměř nikdo, uvedl odborník z univerzity.

Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Podle zákona se smí první burčák prodávat od 1. srpna, prodej končí 30. listopadu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 2

Štítky burčák, prodej, svaz vinařů, Česká zemědělská univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vinaři mohou ode dneška prodávat burčák, většina bude z moravských hroznů. Úrodu v Čechách zničily mrazy  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.