Počasí dnes30 °C, zítra21 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Pražský dopravní podnik má za minulý rok rekordní obrat. Na jízdném vybral skoro pět miliard

Pražský dopraví podnik loni dosáhl obratu 27,27 miliardy korun, což je meziročně o 17 procent více. Na jízdném loni podnik utržil necelých 4,9 miliardy, oproti předchozímu roku o 551 milionů víc. Výsledek hospodaření skončil po započtení odložené daně ziskem ve výši 1,223 miliardy korun. Vozy dopravního podniku loni najezdily přes 179 milionů kilometrů, meziročně zhruba stejně, a přibylo cestujících.

„Loni se nám dařilo lépe hospodařit s provozními prostředky, jen v oblasti spotřeby pohonných hmot a energií jsme ušetřili oproti plánu více než půlmiliardu korun. Bylo to díky kombinaci nižší spotřeby, nižších výkonů, než jsme předpokládali, mírnou zimou, ale také nákupem za příznivější ceny. Ke kladnému výsledku hospodaření přispěly také vyšší tržby z prodejů jízdného," uvedl generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski.

Příznivá byla podle něj také situace na trhu úrokových sazeb a finančně-investiční strategie a hospodaření s volnými finančními zdroji přinesly dopravnímu podniku příjmy ve výši 855,17 milionu korun před zdaněním. Na výsledku hospodaření se loni podílely směna pozemků s hlavním městem a rozpuštění rezervy v souvislosti se skládkou v Modřanech. Obě transakce vynesly podniku v součtu necelých 800 milionů.

Dalších více než 160 milionů korun činily smluvní pokuty a úroky z prodlení za pozdní dodání vozidel a náhradních dílu nebo nedokončené odstranění hromadných vad. Loni, stejně jako v předchozím roce, nenechalo hlavní město podniku takzvaný přiměřený zisk, z kterého například platí opravy.

Na jízdném utržil podnik zmíněných 4,9 miliard korun, což nezahrnuje pokuty, a oproti době před covidem-19 je to asi desetiprocentní nárůst. Nejvíce loni vzrostl prodej ročních kupónů a více se prodalo i jednotlivých jízdenek.

Dopravními prostředky DPP se loni svezlo 962,46 milionu cestujících, což je meziročně o osm procent více, avšak v porovnání s dobou před epidemií koronaviru o 18 procent méně. Metro svezlo 361 milionů cestujících, tramvaje a lanovka na Petřín 349 milionů lidí a autobusy 247,2 milionu cestujících. Příměstské linky DPP využilo pět milionů lidí a trolejbusy 182 tisíc cestujících.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Dopravní podnik hl.m. Prahy, hospodaření, obrat, zisk, jízdenky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský dopravní podnik má za minulý rok rekordní obrat. Na jízdném vybral skoro pět miliard  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.