Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zámek v Kunraticích se v aukci prodal za víc než sto milionů

Aukce zámku a přilehlého parku v pražských Kunraticích má vítěze, který nabídl vyvolávací cenu 106 260 000 korun. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který dražbu vyhlásil, nyní výsledek aukce vyhodnotí a rozhodne o dalším postupu. Majetkový úřad nabídl zámek do elektronické aukce poté, co o něj neprojevila zájem žádná státní instituce.

„Do elektronické aukce areálu zámku Kunratice se přihlásili tři zájemci, přičemž ve stanoveném termínu požadovanou kauci deset milionů korun složili dva z nich. V průběhu elektronické aukce padl jeden příhoz ve výši minimální vyhlašované ceny," uvedla mluvčí úřadu Michaela Tesařová. Podle internetových stránek aukce se příhoz uskutečnil dvě minuty před ukončením dražby.

Trojkřídlý barokní zámek, na který se vztahuje památková ochrana, nechal postavit František Václav Čabelický ze Soutic v roce 1688 na místě středověké tvrze, která v minulosti patřila i králi Václavu IV. K jižní straně přiléhá rozsáhlý zámecký park o rozloze přes 1,4 hektaru s bažantnicí vytvořený v 18. století. Později byl zámek přestavěn v klasicistním stylu a doplněn o hodinovou věž na severním průčelí. Ve vnitřních prostorách se zachovala kvalitní štukatérská a malířská výzdoba.

Po roce 1945 byl zámek zkonfiskován a od roku 1957 v něm sídlilo entomologické oddělení Národního muzea. Sbírky opustily zámek v roce 2014, od té doby se budova nevyužívá. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových areál převzal v roce 2021 od Národního muzea, následně ho nabídl k využití jiným státním institucím, ale žádná o něj neprojevila zájem. Majetkový úřad jednal také s Prahou o převodu zámku a parku výměnou za majetek, o který by měl stát zájem. Hlavní město loni výměnu odmítlo. Následně Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nabídl zámek do elektronické aukce.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky reality, památky, správa, ÚZSVM, Kunratice, aukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek v Kunraticích se v aukci prodal za víc než sto milionů  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.