Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pražská strojírna dokončila největší fotovoltaickou elektrárnu v metropoli

Dceřiná společnost pražského dopravního podniku Pražská strojírna dokončila na střechách hal a skladů ve svém areálu ve Vinoři největší fotovoltaickou elektrárnu v metropoli. Solární panely budou podle ředitele strojíren Roberta Masaroviče po většinu roku schopny dodávat veškerou elektřinu, kterou podnik spotřebuje, a ještě zhruba třetina zbyde k prodeji do distribuční sítě. Vybudování elektrárny stálo 27 milionů korun.

Solárních panelů je podle informací společnosti 2200, pokrývají plochu 4662 metrů čtverečních a jsou schopny vyrobit až 980 megawatthodin elektřiny ročně, což odpovídá spotřebě zhruba 300 běžných domácností. Zhruba dvě třetiny roku pokryje podle Masaroviče výroba celou spotřebu provozu a ještě budou přebytky, zbylou třetinu roku pak podnik doufá v alespoň polovinu spotřeby. „Nadále budeme odebírat proud ze sítě, zejména ve špičkách a během zimy," uvedl Masarovič.

Návratnost investice společnost předpokládá mezi šesti a osmi lety. V současnosti po zvýšení cen firma podle ředitele zaplatí za elektřinu 700 tisíc až 800 tisíc korun měsíčně, většina těchto nákladů by měla díky fotovoltaice odpadnout. Masarovič dodal, že projekt firma připravovala od roku 2021 a samotná instalace panelů začala letos.

Investici společnost, která se zabývá vývojem a výrobou kolejí a výhybek pro tramvajovou dopravu, zaplatila z vlastních zdrojů. Samotná výroba elektřiny podle Masaroviče začne v srpnu nebo v září. Do sítě bude moci firma začít přebytky dodávat po schválení Energetickým regulačním úřadem, které společnost předpokládá v říjnu. Ředitel dodal, že společnost plánuje další investici do bateriového úložiště a zvažuje také výrobu vodíku.

Projekt vzniknul ve spolupráci městských firem, dodavateli byly Pražská plynárenská, její dceřiná společnost Prometheus a firma Atlantis Management. "Pro nás je to v současné době největší instalace," řekl ředitel plynáren Martin Pacovský. Ředitel dopravního podniku Petr Witowski dodal, že podnik připravuje vlastní fotovoltaické projekty, panely budou například na budované nové vozovně Hloubětín, kde by měly rovněž zajistit energetickou soběstačnost provozu.

Vedení města připravuje i další fotovoltaické elektrárny, které plánuje instalovat na tisících střech v metropoli. Podle šéfa zastupitelského výboru pro energetiku Jana Chabra (TOP 09) je nicméně zásadní, aby obě komory Parlamentu schválily novelu energetického zákona, která městu umožní přebytky z výroby na konkrétních budovách využívat v jiných.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dopravní podnik hlavního města

Štítky Pražská strojírna, fotovoltaika, elektrárna, dopravní podnik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská strojírna dokončila největší fotovoltaickou elektrárnu v metropoli  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.