Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Před Sněmovnou protestují středoškoláci v županech a v pyžamech. Chtějí se vrátit do škol

Proti zavření škol ve čtvrtek dopoledne vyrazili protestovat středoškoláci podporující petici s názvem „Nesmíme obětovat děti!“. Sešli se před Sněmovnou, kde poslanci momentálně jednají o prodloužení nouzového stavu. Žáci se před Sněmovnou za dodržování opatření procházejí v pyžamech a županech s heslem „Dostaňte nás ven“.

Happening před Sněmovnou je spojen s peticí „Nesmíme obětovat děti

Studenti osmiletého gymnázia Přírodní škola chtějí zpět do školních lavic, a tak uspořádali za dodržení opatření protest před Sněmovnou. Školáci se i přes silné mrazy procházejí před Poslaneckou sněmovnou v pyžamech a v županech a s transparentem  „Dostaňte nás ven!“. Žádají poslance a další občany o podporu petice.

S nápadem přišli sami studenti. „To byl nápad našich studentů, našich dětí, my jsme je samozřejmě v tom plně podpořili, protože oni chtěli vyjádřit nějak vtipně a zároveň efektivně ten svůj názor, že už by rádi chtěli do školy nebo nějaký výlet s kamarády,“ popisuje studentskou iniciativu pro Novinky.cz učitel gymnázia František Tichý.

Happening před Sněmovnou je spojen s peticí „Nesmíme obětovat děti“, která cílí na návrat dětí do škol. Petici, která se zasazuje o to, aby děti mohly znovu chodit do školy, zatím podepsalo přes 14 tisíc lidí.

Cílem je apelovat na poslance

„Izolace, nedostatek pohybu, dny trávené ve virtuálním světě, uzavření v mnohdy velmi zátěžovém rodinném prostředí znamená pro děti a mladé lidi ohrožení, které se významně projeví i v budoucnosti,“ stojí v petici.

Cílem je podepsat petici a apelovat na poslance, proto se také studenti sešli před Sněmovnou. „My jsme poslali mail všem poslancům, všem senátorům, řada z nich hezky odpověděla, a apelujeme na ně, aby ty požadavky nějakým způsobem zahrnuli třeba při dnešním jednání,“ shrnul pro Novinky.cz Tichý.

Pobyt doma je už pro studenty dlouhý a nepříjemný

Podle jedné ze studentek Julie Součkové je pobyt doma pro studenty dlouhý a nepříjemný. „Už je to doma hrozný a už nás to nebaví a myslím si, že to má dost velkej vliv na psychické zdraví, že se nemůžeme vídat s kamarádama a jsme furt zavřený doma. Už se v té karanténě cítím docela špatně, už je to pro mě těžký,“ řekla pro server Novinky.cz Julie Součková.

Samotnou výzvu připravili zástupci škol, místních samospráv, psychologů a organizací, které pracují s dětmi. Podle iniciátorů akce zavřené školy i volnočasové aktivity pro děti již dávno nepředstavují pouze ohrožení v oblasti vzdělání, ale i zdravého osobnostního vývoje. Zvyšují také výskyt rizikového chování dětí a mladých lidí a mají negativní dopad na jejich fyzické i psychické zdraví.

Ohodnoť článek

Foto Facebook Zuzana Majerová Zahradníková

Štítky protest, školy, koronavirus, Sněmovna, Poslanecká sněmovna ČR, pyžamo, župan, petice, František Tichý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před Sněmovnou protestují středoškoláci v županech a v pyžamech. Chtějí se vrátit do škol  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.