Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V kauze pražského dopravního podniku soud znovu osvobodil všechny obviněné, včetně lobbisty Iva Rittiga

Soud dnes znovu zprostil viny všechny obžalované v takzvané jízdenkové kauze pražského dopravního podniku (DPP) a firmy Neograph. Osvobození se týká i někdejšího šéfa DPP Martina Dvořáka a lobbisty Iva Rittiga. Verdikt není pravomocný. Obžaloba tvrdí, že k Rittigovi putovalo přes karibskou firmu 17 haléřů z každé jízdenky, kterou papírna Neograph vyrobila pro dopravní podnik.

Podle soudu se nejedná o trestné činy

Senát pražského městského soudu dospěl k závěru, že skutky popsané v obžalobě nejsou trestnými činy. Dnešní rozsudek si z 12 obžalovaných přišel poslechnout jen bývalý ekonomický ředitel DPP Ivo Štika a účetní Jaroslav Kubiska, který má v kauze postavení spolupracujícího obviněného a jediný přiznává vinu.

Rittig už dříve prohlásil, že obžaloba je plná lží a výmyslů a že s DPP, natož s jeho tunelováním, neměl nic společného. Dvořák zdůraznil, že nikdy nezasahoval do výběrových řízení.

Podle státního zástupce Dvořák nezákonně obešel výběrové řízení a přidělil zakázku Neographu. Žalobce pro něj žádal šestileté vězení, pětiletý zákaz činnosti ve vedení firem a dvoumilionový peněžitý trest. Pro Rittiga chtěl čtyři roky za mřížemi a čtyřmilionový trest. Dalším devíti obžalovaným navrhoval tresty v rozmezí od tří do sedmi let vězení a od dvou do tří milionů korun. U Kubisky chtěl upustit od potrestání.

Část jízdenkové kauzy vrátil odvolací soud k dalšímu projednání. Mezi obviněnými je lobbista Ivo Rittig

Kauzu údajného tunelování pražského dopravního podniku bude muset znovu projednat pražský městský soud. Odvolací senát dnes částečně zrušil osvobozující rozsudek, kterým soud loni všech 17 obžalovaných zprostil viny. Mezi obviněnými je lobbista...

Původně čelilo obžalobě 17 lidí

V rozsáhlé kauze DPP původně čelilo obžalobě 17 lidí a soudce Petr Hovorka je už loni na jaře všechny osvobodil. Podle něj se totiž nepodařilo mimo jiné prokázat, že DPP vznikla škoda. Pražský vrchní soud však letos v červnu potvrdil zprošťující verdikt jen u pěti obviněných. Větev Neographu vrátil Hovorkovi k dalšímu dokazování, přičemž uvedl, že Neograph byl jednoznačně tunelován a že 17 haléřů z každé jízdenky nebylo provizí, jak tvrdí obhajoba. U Petera Kmetě z karibské firmy Cokeville Assets a Jana Janků z Neographu se podle názoru odvolacího senátu trestná činnost prokázala a u Dvořáka a Štiky byl zprošťující rozsudek předčasný.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, soud, zpronevěra, dopravní podnik, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Ivo Rittig, Martin Dvořák, Městský soud v Praze, Vrchní soud v Praze, Cokeville Assets

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kauze pražského dopravního podniku soud znovu osvobodil všechny obviněné, včetně lobbisty Iva Rittiga  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.