Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

FOTO: Říčka Rokytka v pražských Kyjích prošla rekonstrukcí a již neohrožuje zástavbu

Rekonstrukce půl kilometru dlouhého úseku říčky Rokytky nad Kyjským rybníkem dokončil nedávno pražský magistrát. Díky obnově došlo ke zvýšení protipovodňové ochrany lokality a zároveň se tok řeky přiblížil své původní přirozené podobě.

Na Rokytku se po více než 85 letech vrátily bagry

Revitalizace byla dokončena letos v říjnu a jedná se o úsek dlouhý více než půl kilometru nad Kyjským rybníkem, kde byly při povodích v roce 2013 zaplaveny okolní domy. Svůj podíl na tom mělo narovnání a opevnění potoka kamennou dlažbou, k čemuž došlo, jak dokládají dochované historické fotografie, již v roce 1935.

Potok Rokytka je jeden z nejdelších potoků v Praze a protéká jejím územím v délce více než 30 kilometrů. Patří však mezi potoky, které byly v minulosti výrazně ovlivněny člověkem.

Po více než pětaosmdesáti letech se na Rokytku vrátily bagry, aby odtěžily alespoň část toho, co sem bylo v roce 1935 navezeno. Došlo k rozšíření koryta Rokytky podle potřeby o tři až šest metrů a v místech mimo zástavbu dokonce o deset metrů. Tím vznikla ekologická berma zhruba čtyřicet centimetrů nad běžnou hladinou vody.

Samotná Rokytka byla stabilizována těžkou balvanitou rovnaninou a na pravém břehu se do rozšířené bermy dokonce vešly dvě malé tůně, ke kterým bylo vybudováno kamenné schodiště jako přístup k vodě.

Koryto Rokytky bylo ještě rozčleněno kamennými prahy a dřevem ze stromů. Vše doplnila výsadba kvetoucích mokřadních rostlin. Celkové náklady na rekonstrukci činily 25,6 milionů korun.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praha.eu

Štítky Rokytka, řeka, Kyje, rekonstrukce, Praha 14, potok, Kyjský rybník, Pražský magistrát, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Říčka Rokytka v pražských Kyjích prošla rekonstrukcí a již neohrožuje zástavbu  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.